U trendu

Otkrivene dve slike ispod Maljevičevog Crnog kvadrata

MOSKVA, 14. novembra 2015. (Beta-AFP) – Umetnička galerija Tretjakov u Moskvi saopštila je da je ispod čuvenog dela „Crni kvadrat“ Kazimira Maljeviča otkrila još dve slike.

Galerija je obelodanila to otkriće na konferenciji istoričara umetnosti organizovanoj povodom 100 godina od stvaranja „Crnog kvadrata“, jednog od prelomnih dogadjaja u likovnoj umetnost s početka 20. veka, preneli su ruski mediji i dodali da će nova dela javnosti biti predstavljena naredne nedelje.

„Već smo znali da postoji osnovna slike ispod ‘Crnog kvadrata’, ali smo umesto jedne otkrili dve slike“, izjavila je Frans presu predstavnica galerije Jekaterina Voronjina.

Prva slika ispod „Crnog kvadrata“ je kompozicija u kubo-futurističkom stilu, a ipod nje se nalazi još jedna u kasnijem, suprematističkom maniru. Na toj drugoj slici se nalaze geometrijske forme u raznim bojama – crvenoj, plavoj, žutoj i zelenoj, na crnoj pozadini.

Umetnik je „Crni kvadrat“ naslikao 1915. godine i kasnije je napravio još dve verzije tog platna.

Maljevič (1878-1935) ruski slikar i teoretičar umetnosti bio je začetnik geometrijske apstraktne forme i jedan od najvažnijih članove ruske avangarde, tzv Ruskog umetničkog eksperimenta.Pored „Crnog kvadrata“, njegove najpoznatije slike su „Crni krug“, „Belo na belom“, „Crvena konjica“, „Krajolik sa žutom kućom“ i „Dečak“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.