U trendu

Otvaranje 51. Skupa slavista danas u Beogradu

BEOGRAD – Svečano otvaranje 51. Skupa slavista biće održano danas na Filološkom fakultetu u Beogradu, saopštila je direkcija Međunarodnog slavističkog centra, ujedno i organizator manifestacije.

Na ovaj seminar za srpski jezik, književnost i kulturu će doći najbolji strani studenti srpskog jezika iz 17 zemalja Evrope i sveta (Austrija, Belorusija, Bugarska, Velika Britanija, Italija, Japan, Kina, Mađarska, Makedonija, Nemačka, Poljska, Češka, Slovenija, Slovačka, Francuska, Rusija, Rumunija), sa najuglednijih univerziteta.

Takođe, na Skupu slavista koji će trajati do 21. septembra, biće prisutni i studenti drugih struka koji uče i srpski jezik (studenti političkih nauka, istorije, ekonomije, diplomatije), što čini ukupno 60 najboljih studenata srpskog jezika iz sveta.

U saradnji sa slavističkim katedrama u inostranstvu, tokom prethodnih 50 godina ovaj seminar je pohađalo više od 3000 studenata sa stipendijama, a danas su oni ugledni profesori univerziteta srpskog jezika po svetu, novinari, prevodioci srpske književnosti, diplomate, politikolozi, istoričari.

Tokom tri nedelje u Srbiji, za studente slavistike će na Filološkom fakultetu u Beogradu biti organizovana nastava koja sadrži predavanja iz srpskog jezika, književnosti i kulture.

Pored toga, biće organizovani specijalistički kursevi iz savremenog srpskog jezika i savremene srpske književnosti, “Mala škola rokenrola“, kurs za usavršavanje lektora i kurs narodnih pesama i igara.

Za vreme svog boravka u Beogradu, učesnici Skupa slavista će posetiti više naučnih i kulturnih institucija: Narodni muzej, Institut za srpski jezik, Matica srpska, Muzej Nikole Tesle, Muzej Ive Andrića, Institut za srpsku književnost i umetnosti, Narodna biblioteka i kraljevski dvorski kompleks Beli dvor.

U okviru stručnih izleta polaznici će posetiti kulturno-istorijske spomenike kao što su manastiri Manasija i Tronoša, Sremski Karlovci, a u planu je i obilazak Valjeva i Brankovine, kao i trodnevni boravak u Tršiću.

Takođe, studenti će obilaziti Konak kneginje Ljubice, Sabornu crkvu, Kosančićev venac, Konak kneza Miloša, Hram Svetog Save, Avalski toranj i Adu Ciganliju.

Održavanje 51. Skupa slavista je realizovano u organizaciji Međunarodnog slavističkog centra i Filološkog fakulteta, a veliku pomoć su pružili – Ministarstvo prosvete i nauke, Ministarstvo kulture, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Zadužbina Desanke Maksimović, Dositejeva zadužbina, Narodna biblioteka Smederevo, Društvo za srpski jezik i Skupština opštine Loznica.

Međunarodni slavistički centar na Filološkom fakultetu u Beogradu je najstarija institucija ove vrste u slovenskom svetu, koja neprekidno radi od osnivanja 1971. godine do danas.

Osnivači MSC-a bili su Filološki fakultet, Filozofski fakultet u Novom Sadu, Filološki fakultet u Prištini i Zavod za međunarodnu naučnu, prosvetnu, kulturnu i tehničku saradnju Republike Srbije.

Cilj ustanove je da podstiče i pomaže proučavanje domaće književne i kulturne baštine, kao i učenje i usavršavanje srpskog jezika u inostranstvu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.