U trendu

Otvaranje decembarskih izloĹžbi u KCB-u

BEOGRAD – Tri nove izloĹžbe biće otvorene 13. decembra sa u sva tri galerijska prostora Kulturnog centra Beograda.

U Galeriji „Artget“ biće otvorena izloĹžba fotografija „Uzorci“ Milana Aleksića, u Likovnog galeriji izloĹžba Ivana Ĺ uletića „UplaĹĄiću samog sebe!“, dok će u Galeriji „Podroom“ biti postavljena izloĹžba „Artists’Film International vol. 2017/2018“.

IzloĹžba Milana Aleksića u Galeriji „Artget“ obuhvata 36 fotografija, koje su osim četiri izuzetka, postavljene bez ramova i raspoređene u četiri celine.

Svaka od ovih serija sastoji se od po devet fotografija, pri čemu je cela serija identifikovana i nazvana jednostavno prema objektu koji je fotografisan.

Tako serije Stoka, Kuće, Drveće, Mašine i Crkve sadrže fotografije upravo onih objekata koji se nedvosmisleno mogu svrstati u ove kategorije.

Reč je o prirodnim i seoskim pejzažima, eksterijerima i predmetima koji su u svakodnevnoj upotrebi.

Izložba Ivana Šuletića u Likovnoj galeriji predstavlja zanimljiv i intrigantan ambijent sastavljen od medijski raznorodnih prezentacija poznatih i novih crteža, slika, video radova i objekata.

Uz prepoznatljivu poetiku slika grada (Cityscape), koje se u umetničkoj i izlagačkoj praksi ovog autora prati kroz slike i crteĹže velikih formata rađene u tradicionalnim disciplinama, sa skicama preuzetim iz digitalnog medija, postavka je obogaćena i multiplikovana u idejnom i produkcijskom smislu koju Mileta Prodanović u tekstu u katalogu izloĹžbe karakteriĹĄe kao svojevrsni „vizuelni esej“ čitanja grada.

„Ako izloĹžbu Ivana Ĺ uletića sagledamo kao neku vrstu savremene i privremene rekonstrukcije „sobe kartografa“, lako ćemo zaključiti da se umetnikova osnovna intencija sastoji u tome da se sagleda, izmeri i zaobilaznim strategijama prokomentariĹĄe danaĹĄnji svet – onakav kakav se objavljuje u vidljivim formama koje su, opet, projekcije nevidljivih druĹĄtvenih topografija“, ocenio je Prodanović.

„Artists’Film International vol. 2017/2018“ je izloĹžba međunarodnog umetničkog filma, koju je 2008. godine pokrenula galerija „Vajtčapel“ iz Londona, a u ovom projektu učestvuje 18 institucija iz celoga sveta, sa ciljem pruĹžanja uvida u globalni presek stanja umetničke produkcije pokretnih slika.

Na izloĹžbi u galeriji „Podroom“ biće prikazani umetnički filmovi iz poslednja dva izdanja projekta koja okupljaju radove tridesetak umetnika, umetnica i umetničkih grupa koji su se bavili temama saradnje, istine i odnosa između stvarnosti i fikcije.

Na poziv Kulturnog centra Beograda u okviru pomenutih izdanja projekta biće prikazani video rad „Jurmala“ koji potpisuju Tanja Ostojić, Laura Horeli, Nina Lasila, Agnes Luse, Angela Melitopulos, Eleonor de Monteskju, Megi Ĺ najder, Isabel Ĺ pengler i Gita Vilsen, kao i posebno izdanje video rada „There is no Landscape“ Vladimira Nikolića.

Izložbe će biti otvorene do 5. januara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.