U trendu

Otvaranje izložbe Masters of blokčejn večeras u Ozonu

BEOGRAD – Izložba NFT kolekcije „Masters of blokčejn – Uvod u NFT kulturu“ autorke Ivane Ehrensvard biće otvorena večeras (19:30) u beogradskoj galeriji „Ozon“ u Dorćol placu.

„Nadamo se da će doći svi koji su zainteresovani da saznaju nešto više o NFT kulturi, NFT kolekcijama i načinu na koji se NFT kolekcije kreiraju“, rekla je Ehrensvard Tanjugu.

Prema njenim rečima, izloženi su odabrani primerci iz njihove NFT kolekcije koji se nalaze publikovani na „Opensiju“, najvećoj platformi za prodaju NFT-ova.

„Posetioci mogu da vide primerke koji oslikavaju NFT kulturu i NFT sleng, proces izrade NFT kolekcije i uzmu katakog koji će verujem svakom ko želi da uđe u ovaj svet služiti kao edukativni priručnik“, naglasila je Ehrenvard.

Na izložbi je predstavljen 21 eksponat, a radovi su nastali kompjuterskim generisanjem jednog fotošop fajla, gde se u mnogo slojeva izvode određeni elementi i atributi osnovnog lika, rekla je Ehrensvard.

PFP kolekcije su uglavnom stripovski izvedeni neobični i živopisni likovi. Vizuelno PFP NFT je najčešće statična i dvodimenzionalna slika koja ima oblik poluportreta i prikazuje životinju, osobu, humanoida ili drugo antropomorfno biće.

Sama kolekcija nastaje kompjuterskim generisanjem prethodno osmišljenog i kreiranog osnovnog lika i zadatih atributa čime se proporcionalno može dobiti veliki broj generisanih varijanti. PFP NFT kolekcije osmišljavaju i kreiraju grupe umetnika i programera.

Prema rečima Ehrensvard, kompjuterski se generišu u velikom broju primeraka i „dobijaju se unikatno izbedeni radovi, svaki sa svojom posebnom kombinacijom atributa“.

Upitana postoji li na izloženim platnima autorski, ljudski faktor, Ehrensvard je odgovorila da je ljudski faktor presudan a da je „crtež autorski, kao i svi atributi i elementi“.

„Autorski je ceo koncept kolekcije, a imamo i upliv veštačke inteligencije, odnosno taj momenat iznenađenja nakon kompjuterskog generisanja“, rekla je autorka izložbe.

Ehrensvard je podsetila da je „Masters of blokčejn“ prva izložba jedne PFP NFT kolekcije kod nas, a moguće i u svetu. Prethodno je bila organizovana u Beogradu grupna izložba humanitarnog karaktera NFT radova, kao i jedna individualnog umentika.

Izrazivši nadu da će ovom izložbom uspeti da koncept NFT bude približen široj javnosti, Ehrensvard je istakla da je u „Ozonu“ izložen i „pametni ugovor“, odnosno objašnjenje osnova kreiranja NFT-ova „na jednostavan način, za bolje razumevanje“.

Prema njenim rečimna, NFT izložbe polako prerastaju u mejnstrim, jer „sve više i više umetnika
iz tradicionalnog ulazi u NFT svet“.

Ehrensvard je dodala da se sve više kompanija prebacuje deo svog poslovanja u veb3 prostor, a tu blokčejn tehnologija i samim tim NFT nalazi sve veću primenu.

„Ovo je definitivno subkultura. I kao što se o digitalnoj umetnosti nekada nije govorilo kao o umetnosti a sad se nalazi u enciklopedijama umetnosti tako će se desiti sa ovim, svidelo se to nama ili ne“, zaključila je Ehrensvard.

Izložba je deo edukativnog projekta „Ejp Skul“ kompanije Fiskal solušns i traje u „Ozonu“ do 29. septembra. Kustoskinja izložbe je Ljudmila Đukić, a dizajnerka Jelena Macanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.