U trendu

Otvoren Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji

VRNJAČKA BANJA – Manifestacija sa najdužom tradicijom u Vrnjačkoj Banji, Festival filmskog scenarija, otvoren je sinoć na letnjoj pozornici „Danilo Bata Stojković“.

U prisustvu velikog broja gledalaca, po ugledu na festivale u Berlinu, Kanu i Rimu, ove godine prvi put je upriličen defile učesnika na crvenom tepihu.

Na Trgu kulture, koji se nalazi u podnožju letnje pozornice, publika je imala prilike da pozdravi ekipe domaćih ostvarenja, koja su nastala tokom prošle godine, tačnije između dva festivala.

Festival su otvorili filmovi „Nečista krv: Greh predaka“ i „Južni vetar 2: Ubrzanje“, kojima je ovo ujedno bila i srpska premijera.

Na veliko oduševljenje publike, glumac Miloš Biković kao i cela ekipa filma „Južni vetar 2: Ubrzanje“, prisustvovali su otvaranju festivala. Prema rečima Bikovića, iako je prvi put na ovom festivalu, on zauzima posebno mesto.

„Veoma mi je drago što sam ovde. Ovo je večeras premijera filma Južni vetar 2, odnosno prvi put će u Srbiji biti javno prikazan film večeras u Vrnjačkoj Banji. Veliko mi je zadovoljstvo što možemo da prikažemo film i što se ovakva tradicija čuva u mestima koja nisu Beograd, da decentralizujemo kulturu jer su naši najtalentovaniji i najbolji ljudi iz raznih gradova Srbije i mi na jedan ovakav način vraćamo kulturu celoj zemlji ne samo velikim gradovima“, rekao je Biković.

Pored Bikovića, publici su se poklonili i ostali protagonisti filma „Južni vetar 2: Ubrzanje“, kao i filma „Nečista krv: Greh predaka“.

Reditelj i scenarista filma „Južni vetar“ Miloš Avramović istakao je da mu je drago što je publika u Vrnjačkoj Banji iskazala ogromno interesovanje za njegov film, što je, kako je kazao, poenta cele priče, jer filmove rade za publiku i ako tu nema hemije, onda nešto nije kako treba.

„Dobar scenario je temelj dobrog filma. Ne kažem da ne može od lošeg scenarija da se napravi dobar film, ali trudimo se da to uvek bude bolje i zabavno. Malo je nezgodna cela ta struktura pisanja scenarija, posebno kada se radi o akcionom filmu kod nas, jer smo uglavnom u nekim komedijama i dramama, ali eto trudimo se i radimo, malo eksperimentišemo, da napravimo nešto drugačije“, rekao je Avramović.

Direktor Kulturnog centra Vrnjačke Banje Saša Milenković rekao je da Festival filmskog scenarija, koji ima tradiciju dugu 45 godina, iz godine u godinu je sve sadržajniji.

„Mi smo ovaj festival pripremali prethodna četiri meseca i nismo dozvolili ni jednog trenutka da dođe do neuspeha u realizaciji programa. Pripremili smo bogat takmičarski i prateći program u narednih pet, šest dana koliki će trajati festival. Devet filmova se nadmeće u takmičarskom delu, ustanovljena je i jedna nova nagrada „Mihićevo zlatno pero“. Ovaj festival je usmeren ka scenariju i kao takav je možda jedinstven u Evropi i mi zaista čuvamo tu tradiciju jer kako svi kažemo, scenario je temelj kuće.“-istakao je Milenković.

Odluku o tri najbolja scenarija na ovogodišnjem Festivalu filmskog scenarija doneće žiri u sastavu Ivana Vujić, Aleksandar Đaja i Radoslav Zelenović, dok će nagradu tradicionalno dodeliti i žiri novinara.

Za razliku od prethodnih godina, i publika će biti u prilici da odabere svog favorita, a nagrada “Mihićevo zlatno pero”, biće dodeljena za doprinos scenariju u nacionalnoj kinematografiji.

Za sve ljubitelje filma, ali i one koji to nisu, ovaj festival je prava prilika da se upoznaju sa domaćom kinematografijom i sa ostvarenjima nastalim u poslednjih 12 meseci.

Festival filmskog scenarija zatvara se 18. avgusta a tokom festivalskih dana publika će biti u prilici da vidi i filmska ostvarenja: Oaza, Živ čovek, Ime naroda, Lihvar, Prolećna pesma, Vikend sa ćaletom, Jedini izlaz.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar