U trendu

Otvoren festivalski centar 49. Bitefa

U klubu Bitef teatra otvoren je festivalski centar koji će biti mesto susreta novinara, učesnika i gostiju tokom predstojećeg, 49. Bitefa.

BEOGRAD – U klubu Bitef teatra otvoren je festivalski centar koji će biti mesto susreta novinara, učesnika i gostiju tokom predstojećeg, 49. Bitefa.

Ovogodišnji festival održava se pod imenom „Uspomeni Jovana Ćirilova“. U znak sećanja na jednog od osnivača i dugogodišnjeg umetničkog direktora i selektora, koji je preminuo prošle jeseni, Bitef tim je otvorio mural sa likom Ćirilova.

Slika velikog formata je rad umetnika Arteza, a nalazi se u neposrednom susedstvu Bitef teatra, na zidu kuće u Knez Miletinoj broj 17.

Glavni program počinje svetskim teatarskim hitom „Murmel Murmel“ reditelja Herberta Friča u izvođenju ansambla Folksbine am Roza – Luksemburg plac iz Berlina. Karte su rasprodate još prvog dana rada blagajne.

Festival će svečano otvoriti Siniša Mali, gradonačelnik Beograda i Anja Suša, selektorka Bitefa, pre početka nemačke predstave na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Bitef traje do 24. septembra. Glavni repertoar čini deset predstava iz Srbije, regiona, Nemačke, Francuske i Rusije, uz tradicionalne prateće programe Bitef na filmu i Bitef Polifonija.

Članica Bitef tima, rediteljka Jelena Bogavac najavila je da se detalji o predstavama, razgovori sa gostima, zanimljivosti i atmosfera sa festivala mogu pratiti na blogu Bitefa, koji je već u funkciji.

Uoči festivala počeo je i novi prateći program Bitef zona, 12. septembra na Skveru Mire Trailović.

Kako je rekla autorka projekta Vesna Bogunović, cilj je da ovaj prostor funkcioniše u skladu sa idejama slavne Mire Trailović, osnivača Bitefa, na čiju je incijativu otvoren i Bitef teatar.

Ovo treba da bude pozorište koje pripada celom gradu. Bitef zonu smo otvorili džez koncertom, usledila je književna promocija. Podigli smo malu pozornicu i tribine pod vedrim nebom i, srećom, još ih niko nije dirao. To znači da smo postigli svojevrsni mirni pakt sa susedima u okruženju Bajlonove pijace, istakla je ona.

U raznovrsnim, besplatnim programima biće i otvorene probe predstave „Gama kas“ u produkciji Bitef zone u režiji Jelene Bogavac, a premijera je u planu za oktobar.

Projekat su podržali gradonačelnik Siniša Mali, Grad Beograd, Ambasada Švajcarske u Srbiji i Monterosa d.o.o., vlasnik hotela Holiday Inn Expreš Belgrade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar