U trendu

Otvoren Kondenz-Festival savremenog plesa i performans

BEOGRAD – Predavanjem „Zamagljena pozadina: Crni performans kao politička ontologija“ Thomasa DeFrantza, koreografa i teoretičara iz Njujorka, sinoć je oktobra u Magacinu otvoren je ovogodišnji 15. Kondenz – Festival savremenog plesa i performansa, u organizaciji Stanice Servisa za savremeni ples, saopštili su organizatori.

Predavanje Thomasa DeFrantza o crnom performansu (Black Performance) ukazuje na značaj umetničkog delovanja kojim se razmatraju politička zajedno sa pitanjima estetske vrednosti, veštine, prakse i stručnosti, kao i pitanja stvaranja zajedničkog (commons) u performansu, nastalog iz radikalnog brisanja crnih (i drugačijih) ljudi iz prihvaćenih oblika „ljudskog“ koji mnogima omogućavaju da se okupe na mestima zajedničkih i bliskih ranjivosti.

Thomas DeFrantz je u Beogradu zahvaljujući dugoročnom zalaganju Stanice i fondacije Trust for Mutual Understanding da podrže razmenu plesnih scena Srbije i SAD.

„Veoma mi je drago što otvaram festival predavanjem o crnoj estetici i političkoj ontologiji performansa. Ovo je deo novog istraživačkog projekta moje laboratorije, koji smo započeli ove i razvijaćemo ga u naredne tri godine“, istakao je Thomas DeFrantz. „U prošlosti sam dosta pisao o crnim smrtima. Pretpostavljajući da postoji nešto što možemo prepoznati kao crni ples, koji je koherentan i ima uticaja u svetu, sada želim da malo proširim istraživanje i razmislim šta taj crni performans radi. Prvo smo definisali ovu temu i stvarali strukturu kako bismo razumeli njene komponente, a sada se pitamo šta radi u svetu i kako operiše“.

Program peformansa počinje u ponedeljak, 24. oktobra nastupom Dance On Ansambla koji je na upravo završenom Bitef festivalu dobio jednu od nagrada.

Ovaj put, ansambl predstavlja istorijsko delo „Works in Silence“ Lucinde Ćilds, čuvene njujorške koreografkinje i jedne od pionirki savremenog plesa.

„Works in Silence“, delo koje pruža uvid u ključnu fazu razvoja jedne od najznačajnijih koreografkinja / koreografa 20. veka, biće izvedeno u u 20 časova, u Ustanovi kulture „Vlada Divljan“.

Ova zbirka ranih dela iz obimnog repertoara Lucinde Ćilds posebno je uzbudljiva kako zbog retkih prilika da se izvodi, tako i zbog značaja za istoriju plesa.

Većina ovih dela nije viđena od kada su prikazana 1970-ih godina.
Istog dana, u 18.30 časova u UK „Vlada Divljan“, Rok Vevar održaće predavanje o radu Lucinde Ćilds.

Festival Kondenz se ove godine održava od 23. do 30. oktobra na više lokacija u Beogradu pod sloganom „Radikalna ranjivost“, a biće izvedeno ukupno devet predstava i performansa, uz brojna predavanja i razgovore.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar