U trendu

Otvoren konkurs za radionicu dokumentarnog filma

BEOGRAD – Konkurs za besplatnu radionicu dokumentarnog filma otvoren je danas u organizaciji Ateljea Varan i Doma omladine Beograda, a rok za slanje pisane prijave je 29. avgust, saopšteno je danas iz DOB.

Kako najavljuju organizatori, tokom trajanja ove radionice 10 učesnika će savladati osnove snimanja dokumentarnog filma i načiniti prve korake ka tome da postanu nezavisni filmski autori.

Radionica će se održati u Domu omladine Beograda od 22. novembra 2021. do 29. januara 2022. godine, sa pauzom za praznike od 25. decembra 2021. do 15. januara 2022. godine.

Nakon upoznavanja sa tehničkim aspektima snimanja filma, analize referentnih filmskih ostvarenja, nalaženja lokacija i pisanja scenarija, svaki učesnik će započeti snimanje sopstvenog kratkog dokumentarca na istu temu.

Pored toga, montaža (uz asistenciju profesionalnih montažera) omogućiće uvid u važan odnos koji postoji između autora i montažera.

Na konkurs se mogu prijaviti svi građani Srbije, Crne Gore, BiH, Severne Makedonije, Hrvatske i Albanije od 18 do 35 godina starosti koji žele da steknu iskustvo u snimanju dokumentaraca i svega što to podrazumeva.

Poznavanje tehnike snimanja filma nije neophodno. Radni jezici radionice su engleski, francuski i lokalni, s tim da je poznavanje engleskog obavezno.

Selekcija kandidata vrši se u dve faze: prva faza je podnošenje pisane prijave u kojoj se nalaze CV, kratka biografija na 2 strane i u slobodnoj formi, tekst dužine jedne strane (sa ili bez fotografije) sa opisom nekog mesta, trenutka u životu ili komšiluka, kao i popunjen formular za prijavu.

Sav materijal se šalje na i-mejl adresu Ateljea sa kompletnim podacima za kontakt i mora biti na engleskom jeziku.

Kandidatima koji prođu u drugu fazu biće zakazan termin za razgovor pre konačnog prijema, a razgovor će se obaviti lično (u Beogradu), telefonom ili putem Zoom aplikacije.

Podršku ovom projektu, između ostalih, pružili su i Filmski centar Srbije i Francuski institut.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.