U trendu

Otvoren letnji bioskop A1 Kinoteka

BEOGRAD – Svečano otvaranje letnjeg bioskopa A1 Kinoteka održano je sinoć na krovnoj terasi Doma Vojske Srbije, specijalnom projekcijom poznatog italijanskog filma „Velika lepota“ Paola Sorentina.

Tokom leta, do 31. avgusta biće prikazano 48 filmova strane i domaće produkcije, od klasika do savremenih ostvarenja.

Ksenija Zelenović ispred Jugoslovenske kinoteke obratila se prisutnima i poželela dobrodošlicu u filmsku magiju na velikom platnu u centru grada pod otvorenim nebom.

„Dugujemo veliku zahvalnost našem partneru A1 kao i Domu vojske Srbije što nam je ustupila ovako fantastičan prostor za filmske projekcije, kao mala letnja avantura. Program smo pažljivo birali, da na repertoaru budu zastupljena remek dela sedme umetnosti, vrhunski naslovi velikih reditelja sa naših prostora i svetske kinematografije. Ovo je način da ulepšamo vrele letnje dane“, napomenula je Ksenija Zelenović, programski koordinator Kinoteke.

Povodom otvaranja novog letnjeg bioskopa, poruku je poslao i direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić rečima da je ovo izuzetna prilika, za sve ljubitelje filma, da uživaju u projekcijama odabranih filmskih klasika na otvorenom.

On je naveo da bioskop sa listom od 48 naslova priznatih domaćih i svetskih autora, osim bogatog programa, nudi jedinstveni ambijent krovne terase, što će ljubiteljima pokretnih slika pružiti izuzetno iskustvo.

„Drago mi je da filmskoj publici možemo da ponudimo jedno novo mesto za kvalitetnu letnju zabavu. Radujemo se nastavku saradnje sa Jugoslovenskom kinotekom na našem zajedničkom projektu A1 Kinoteka, a Domu Vojske Srbije se zahvaljujemo na sjajnoj saradnji, zahvaljujući kojoj je u Beogradu ponovo oživeo ovaj jedinstveni prostor“, istakao je Dejan Turk, generalni direktor A1 Srbija i A1 Slovenija.

Projekat novog letnjeg bioskopa se realizuje u saradnji Jugoslovenske kinoteke, kompanije A1 Srbija i Doma Vojske Srbije, a sve projekcije jednom dnevno rezervisane su za 21 čas.

Pored antologijskih stranih filmskih autora Čarlija Čaplina, Federika Felinija, Dejvida Linča, Vudija Alena, Romana Polanskog, Kšištofa Kišlovskog, Tomasa Vinterberga i drugih, u okviru programa publika će gledati i 10 domaćih digitalno restaurisanih filmova iz projekta „A1 Kinoteka“, poznatog od ranije kao „Vip Kinoteka“.

Na toj listi su – „Ljubav i moda“ Ljubomira Radičevića, „Nacionalna klasa“ i „Majstori, majstori“ Gorana Markovića, „Varljivo leto „68“ Gorana Paskaljevića, „Lepota poroka“ Živka Nikolića, „Maratonci trče počasni krug“ i „Davitelj protiv davitelja“ Slobodana Šijana, „Bal na vodi“ Jovana Aćina, „Leto je krivo za sve“ Mladomira Puriše Đorđevića, a planirana je i jedna premijera u okviru ovog projekta.

Karte za projekcije filmova prodavaće se unapred u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj ulici ili na dan projekcije u Domu Vojske Srbije, od 20 do 21h, po simboličnoj ceni od 300 dinara.

Za besplatne projekcije filmova, u okviru projekta „A1 Kinoteka“, karte se mogu dobiti sat vremena pre početka filma na ulazu u Dom Vojske, a broj ulaznica ograničen je na 120 mesta po projekciji.

Beograđani će tokom mesec i po dana pratiti klasike nemog filma – „Zlatna groznica“ i „Svetlosti velegrada“ Čarlija Čaplina, „General“ Bastera Kitona, i antologije italijanskog neorealizma – „Sladak život“, „Đulijeta i duhovi“ Federika Felinija.

Osim toga, na planu su i filmovi stari par decenija koji su ostavili traga u istoriji – „Hotel izgubljenih duša“ i „Tvin Piks: Vatro, hodaj sa mnom“ Dejvida Linča, brazilski „Grad bogova“ Fernanda Meljesa, „Raspoloženi za ljubav“ Vonga Kar-Vaja, „Tri boje: Plavo“ Kšištofa Kišlovskog.

Od novije produkcije publika će gledati: „Nerazuman čovek“ Vudija Alena, „Martin Eden“ Pjera Marsela, „Nevidljiva žena“ u režiji glumca Ralfa Fajnsa, „Kerol“ Toda Hejnsa, „Moj kralj“ Maivena, „Divlje priče“ Damjana Sifrona, „Lepotica i zver“ Kristofa Ganca, „Komuna“ i „Još jedna tura“ (osvojio Oskara 2021) Tomasa Vinterberga, „Rasprskavanje“ Luke Guadanjina, „Optužujem“ Romana Polanskog, „Parazit“ Bong Jun-hoa (osvojio Oskara 2020), „Anet“ Lea Karaksa, „Ljudska komedija“ Ksaviera Đanolija, dokumentarac „Bitlsi: Osam dana u nedelji“ Rona Hauarda, „Priča nad pričama“ i „Dogmen“ slavnog italijanskog režisera Matea Garonea, i mnoge druge.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.