U trendu

Otvoren Muzej FEST u staroj Kinoteci

BEOGRAD – Stalna postavka multimedijalne izložbe „Muzej FEST“ otvorena je večeras u starom prostoru Jugoslovenske kinoteke u Kosovskoj ulici.

Izložbu je otvorio nekadašnji direktor Kinoteke Radoslav Zelenović koji je prisutnim zvanicama rekao da prati festival još od 1971. godine i da su prve novinarske projekcije festivala bile upravo u njihovoj dvorani u Kosovskoj.

„Kinoteka je uvek bila uz FEST“, istakao je Zelenović.

Direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić prisetio se da je pre dve godine predložio da prvih pola veka festivala stave „u nešto što bi mogao da bude muzej“, a da je tadašnji predsednik Odbora FEST-a Ivan Karl insistirao da se to desi u staroj Kinoteci.

Postavka sadrži nekoliko velikih ekrana na kojima se prikazuju odlomci filmova i reportažni prilozi sa FEST-ova, a izloženi su plakati i drugi vizuali i suveniri sa proteklih 50. izdanja festivala.

Autorka izložbe članica odobra FEST Ksenija Zelenović je rekla da se prošlogodišnji jubilarni FEST „nametnuo kao jedinstvena prilika“ da se ostvari izložba.

Podsetivši da je FEST od početka domaćoj filmskoj publici predstavljao prozor u svet i dovodio svetska imena na ove prostore, Zelenović je dodala da je festival obrazovao mnoge generacije i usmeravao njihove estetske kriterijume.

Ona je navela da je sala u Kosovskoj istoriijsko mesto koje povezuje FEST i Kinoteku, koje je „adekvatno za realizaciju stalne postavke“.

Prema njenim rečima, usled velike količine materijala većina je predstavljena preko video ekrana, i putem zvučnih efekata.

„Muzej smo zamislili kao mesto sećanja i nostalgije. Nismo želeli da postavku opteretimo suvišnim informacijama, nego da posetilac iskusi atmosferu FEST-a“, rekla je Zelenović.

„Muzej FEST“ podržali su Ministarstvo kulture i Gradski sekretarijat za kulturu, a materijale su ustupili Filmske novosti, Radio-televizija Srbije, Fakultet dramskih umetnosti, Radio Beograd i Centar beogradskih festivala.

Kako je najavljeno, u planu je u „Muzeju FEST“ održavanje svakog meseca „FEST-ove nedelje“ sa prikazivanjem filmova koji su obeležili prethodna izdanja FEST-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.