U trendu

Otvoren Novi tvrđava teatar u Čortanovcima

ČORTANOVCI – Osmi ambijentalni pozorišni festival „Novi tvrđava teatar“ sinoć je počeo u Vili Stanković u Čortanovcima, a čast da ga svečano otvori imala je istaknuta glumica Emina Salai Elor, višestruka dobitnica nagrada ovog festivala, javili su iz direkcije.

„Hvala vam što ste sa nama zdušno gradili ovu Tvrđavu teatra za ovih osam godina. Hvala vam što smo i večeras zajedno, ovako, na otvorenom, među drvećem i usnulim pticama, jer mi glumci ćemo uskoro kao mušice izleteti na scenu i slobodnim letom slaviti ptičji san, jer će vazdušni prostor najzad biti samo naš“, bio je deo uvodnog slova, kojim je glumica Emina S. Elor pozdravila publiku.

Uahvalila je publici što se „sa poverenjem prepušta našem tumbanju stvarnog i nestvarnog, pa sa nama nemirno lutate kroz san i nesanicu“.

„Hvala vam što pristajete da se spuštamo ovde na ovo mesto, gde je sve mirno i prirodno, dok ne dođemo mi da svemu zadajemo druga značenja. Hvala vam što, kao i mi, kišu i vetar smatrate samo dobrim kulisama za istinsku pozorišnu igru. Hvala vam što se ne plašite našeg ludila, kao što se ni mi ne plašimo vašeg prekog suda. Mi samo zajedno činimo pozorište“, zaključila je glumica u svojoj besedi.

Nakon toga je usledila najavljena festivalska premijera komada „Život se sa mnom mnogo poigrao“ u režiji Dina Mustafića, prema istoimenom romanu Davida Grosmana, zasnovan i na filmovima, intervjuima, emisijama i drugim dokumentarnim materijalima iz života junakinje Eve Nahir Panić.

Predstava je rađena u produkciji „Novi tvrđava teatar“, a prva repriza biće 8. septembra, na dan zatvaranja festivala.

Večeras će festivalska publika pratiti drugu predstavu na festivalu „Ostajem ostati“, u režiji Gabriele Crnkov ić, u samostalnoj produkciji glumaca iz Novog Sada. Drama obrađuje temu domovine, i postavlja pitanje da li iz nje treba otići ili, ipak, u njoj ostati.

U predstavi igraju spomenuta Emina S. Elor, Judit Laslo, Bence Salai i Robert Ožvar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar