U trendu

Otvorena izložba ‘Evrovizion. Crošing stories and spaces’

NOVI SAD – U Muzeju savremene umetnosti, performansom „Monument: Bez izgubljenih“ umetnice Ivane Ivković, otvorena je izložba „Evrovizion. Crošing stories and spaces“ organizacije za internacionalne odnose u kulturi iz Nemačke (Institut für Auslandsbeziehungen, ifa).

Izložba je u Novom Sadu realizovana je u saradnji sa Muzejom savremene umetnosti Vojvodine i Gete institutom Srbije, i deo je programa „Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022“.

Na otvaranju je bila prisutna kustos Sanja Kojić Mladenov, kao i umetnice i umetnici: Igor Bošnjak, Važiko Čačkjani, Lana Čmajčanin, Ivana Ivković, Vladimir Miladinović, Stan de Natris (Slavs and Tatars) i Adnan Softić.

Kokreativna izložba ifa-e bavi se aktuelnom društveno-političkom situacijom u Evropi i idejom evropskog identiteta.

U fokusu ima manje vidljive i marginalizovane geopolitičke i kulturne prostore, posebno prostor jugoistočne i istočne Evrope.

„Želeli smo da ukažemo na teritoriju koju smatramo važnom, ali je na međunarodnim izložbama skrajnuta. Cilj je da ukažemo na ovu scenu i na međusobni dijalog, rekla je Kojić Mladenov.

Performans „Monument: Bez izgubljenih“ predstavlja nastavak multimedijalnog istraživanja umetnice, započetog pre nekoliko godina, u kojem stvara performativne „tableau vivant“ situacije (žive slike) u specifičnim kontekstima i mestima.

Pitanja identiteta i rodnih stereotipa zauzimaju značajno mesto u delu Ivane Ivković, pri čemu ona koristi polunago muško telo kao performativni instrument ili medijum specifične osetljivosti i senzualnosti.

Veća grupa muških izvođača, u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, uz minimalnu koreografiju odigrava scenario koji predstavlja razvijenu kompoziciju Poslednjeg suda – dekonstrukciju ove biblijske predstave kojom se „ponovo oživljava“ trenutak neposredno nakon nje. Na izložbi su radovi umetnika Nevina Aladaja, Igora Bošnjaka, Lane Čmajčanin, Johana Dila, Ivane Ivković, Vladimira Miladinovića i drugih.

Izložbu čini internet prezentacija projekta i putujuća biblioteka, dostupna svim posetiocima izložbe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.