U trendu

Otvorena izložba “Krug”

BEOGRAD – Izložba “Krug” grupe autora, prema istoimenoj slici čuvenog slikara Lazara Vozarevića, iz kolekcije Dejvida Rokfelera, večeras je svečano otvorena u Modernoj galeriji Beograd, a postavka će trajati mesec dana, do 10. jula.
Lazar Vozarević (1925 – 1968) bio je značajan srpski slikar i likovni pedagog, koji je na likovnu scenu Srbije došao 1951. godine na zajedničkoj izložbi „Jedanaestorice“, značajnim radovima koji su nastali pod uticajem realizma Pola Sezana i plave faze Pabla Pikasa.
Pored uljanog slikarstva, Vozarević je stvarao mozaik i ilustracije.
Nakon njegove smrti u rodnoj Sremskoj Mitrovici osnovana je Galerija „Lazar Vozarević“ u kojoj je izložen najveći broj njegovih likovnih dela.
Moderna galerija Beograd u saradnji sa spomenutom Galerijom iz Sremske Mitrovice, predstavila je beogradskoj publici remek-delo Lazara Vozarevića, sliku „Krug“, koja je više od 50 godina bila u jednoj od najznačajnjih umetničkih kolekcija na svetu, upravo kod Dejvida Rokfelera.
Ova slika se prvi put javno predstavlja domaćoj publici.
Pored slike koja zauzima dominantno mesto i poziciju u galeriji, predstavljena je večeras i važna arhivska dokumentacija i fotografije od Fondacije Bijenala Sao Paula, Muzeja savremene Umetnosti u Beogradu, Biblioteke grada Beograda, galerije Lazar Vozarević i Ivane Stojanović, ćerke umetnika.
Izložbu prati i publikacija za koju su tekstove pisali istoričari umetnosti prof. dr Ješa Denegri, prof.dr Lidija Merenik – kustos galerije Lazar Vozarević, Marija Vuruna, viši konzervator – restaurator, Mr. Vanja Jovanović i direktor Moderne galerije Beograd – Vojislav Noveski.
Tek nedavno je stigla u Beograd slika ‘Krug“ Vozarevića iz 1967. godine, velikih dimenzija 208×160 cm, izlagana na devetom izdanju Bijenalu u Brazilu u Sao Paulu iste godine, u kombinovanoj tehnici ulja na platnu.
Slika je izlagana u sastavu selekcije Jugoslavije i bila otkupljena za kolekciju Dejvida Rokfelera.
Decenijama kasnije, vraćena je konačno u umetničku sredinu njenog nastanka.
“Slika “Krug” pripada poznom “postenformelnom periodu“ Vozarevićevog opusa, da bi premijernim prikazivanjem u Beogradu kompletirala samu predstavu o visokoj vrednosti i istorijskoj ulozi ovog umetnika u srpskom slikarstvu, druge polovine 20. veka”, naveo je istoričar umetnosti prof. dr Ješa Denegri, jedan od autora izložbe u katalogu postavke.
Takođe, autori knjige i izložbe posebnu pažnju posvećuju najvećoj smotri umetnosti na američkom kontinentu, 9. Bijenalu u Sao Paulu gde je slika i izlagana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.