U trendu

Otvorena izložba “Morphosis” u Galeriji DOB

BEOGRAD – Samostalna izložba “Morphosis” autora Pavla Radovića otvorena je večeras u Galeriji Doma omladine Beograda (DOB) i trajaće do 26. aprila.
Prema rečima umetnika, nova izložba govori o nastajanju oblika.
“Mogućnost govora je toliko dragocena da je se retki odriču, ipak, nekada ne znamo da ispričamo kako smo nešto dobili, možda, jer ni nama nije jasno. Međutim, koliko god umeli da kažemo o svojim radovima, oni će uvek daleko više govoriti o nama. Ostaje jedino da vidimo da li nam takav odnos odgovara”, zapisao je Radović u pratećem tekstu za svoju treću samostalnu izložbu.

Prema njegovoj analizi, oblik je neizbežan, svaka materija je “osuđena” na oblik, koji je podložan promenama. Rad na skulpturi uključuje modifikaciju oblika materije koji umetnici menjaju po svom senzibilitetu, pri čemu, kako je naveo, ostaju u zabludi da je to proces stvaranja oblika.

Možemo li išta da stvorimo ili samo pretvaramo jedno u drugo, zapitao se autor izložbe “Morphosis”.

“Oblici koje smo mi promenili takođe govore, oni nas ogovaraju kod svakoga ko ih gleda. U toj priči pominje se šta smo sve pokušali materiju da nagovorimo ne bi li je uobličili, a na njoj se vidi šta nam je dozvolila. Često poželimo da uradimo nemoguće, što ne bi ni postojalo da nema nas koji uzalud vapimo da ga omogućimo. Međutim materija se pokorava jedino zakonima koji na nju deluju, naša volja nema moć da to promeni. Materija koju pokušavamo da uobličimo, ne želi da sarađuje, drži do zakona. Ona tvrdoglavo nastoji da očuva oblik koji joj priliči, i kao iz čistog inata, odupire se našoj volji”, zaključio je umetnik.
Pavle Radović (26) iz Beograda, završio je osnovne i master studije, odsek – Primenjeno vajarstvo, na Fakultetu primenjenih umetnosti (FPU) u svom rodnom gradu. Trenutno je na doktorskim umetničkim studijama na Fakultetu likovnih umetnosti (FLU) u Beogradu.
Bio je stipendista Fonda za mlade talente – “Dositeja” 2020. i 2021. godine, a dobitnik je nekoliko priznanja: “Nebojša Mitrić” FPU u Beogradu, nagrada u okviru Godišnje izložbe vajara Srbije 2020. – Letnji salon skulpture, pohvala žirija Međunarodnog bijenala minijature u Gornjem Milanovcu i nagrada za skulpturu na 65. Oktobarskom salonu u Šapcu.

Pored mnogih kolektivnih, do sada je ostvario i dve samostalne izložbe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.