U trendu

Otvorena izložba „Najlepše priče“ u Domu vojske

BEOGRAD – Izlozbba slika Mome Kapora „Najlepše priče“ otvorena je danas u Velikoj galeriji Doma vojske u organizaciji Zadužbine „Momčilo Momo Kapor“, Ministarstva odbrane Srbije i Medija centra „Odbrana“ i trajaće do 6. novembra.

„Momino stvaralaštvo obeležilo je odrastanje mnogih generacija. Uz njega se sa setom sećamo detinjstva, sanjanih i nedosanjanih snova, ljubavi i prijateljstva utkanih u duh nas samih“, izjavila je direktor Medija centra „Odbrana“, potpukovnik Biljana Pašić.

Istoričar umetnosti i pesnik Dragan J. Danilov naveo je da je Kapor bio opsednut večnim vrednostima.

„Na Kaporovim slikama i crtežima može se uočiti to romantičarsko shvatanje lepog…Kod njega, vrednost života se iskazuje kroz lepotu, estetizaciju i simboliku“, rekao je Danilov.

Prema njegovim rečima, iza svake Kaporove slike krije se armatura – crtež, jer je Kapor bio izvrstan crtač, kao i da njegovi radovi poseduju kvalitet intimnosti.

„Kada malo razmislite, vrlo mali broj umetnika dođe do spoznaje o tome šta je njegov vlastiti vrt. Moma je to vrlo rano spoznao i tom vrtu se posvetio“, ističe Danilov.

U nastavku programa, dramska umetnica i Kaporova prijateljica Rada Đuričin pročitala je odabrani deo iz knjige „Uspomene jednog crtača“, koji govori o tome kada je i kako je Kapor počeo da slika.

Pre svečanog otvaranja izložbe je upriličena dodela tradicionalne nagrade „Momo Kapor“ za slikarstvo, koja je ove godine pripala slikaru Petru Mošiću, a koju je slikaru uručila predsednica Zadužbine i supruga Mome Kapora, Ljiljana Kapor.

Prateći program izložbe činila je projekcija tridesetominutnog dokumentarnog filma „Momo Uncut“ u produkciji Zadužbine, u kojem su Kaporovi prijatelji i saradnici izneli svoje utiske o njemu i prepričavali nezaboravne trenutke provedene s njim.

Među ljudima koji su se pojavili u ovom ostvarenju našli su se i Matija Bećković, Mirjana Bobić-Mojsilović, Radmila Stanković, Igor Mandić i Petar Peca Popović.

Kako je najavljeno, ovaj film posetioci izložbe moći će da pogledaju svakodnevno.

Prema rečima Ljiljane Kapor, postavka je nazvana „Najlepše priče“ zato što slike njenog supruga „poklanjaju iščezli, skoro zaboravljeni svet, pun nostalgije, ljubavi i lepote“.

„Poput mitskog grčkog kralja Mide koji je sve što pogleda pretvarao u zlato, Momo Kapor je sve što naslika pretvarao u lepotu i sve što napiše i objavi postane bestseler…Zato što je Moma bio čovek renesansnih darova i Bog ga je obdario mnogim talentima. Njegova neutoljiva radoznalost i smisao da ovekoveči sitnice, erudicija u kojoj su, sem memorije, uposlena sva čula kojima je vrebao priču, atmosferu, mirise, ukuse, liniju, lik… Momo je svašta znao, a sve što je znao umeo je i da napiše i da naslika na lep, očaravajući način“, navodi Kapor.

Postavku čini 35 slika rađenih u tehnici ulja na platnu, kao i ambijentalna celina prostora kuće u kojoj je umetnik živeo i radio – od lične biblioteke, štafelaja, do komadnog nameštaja iz kuće u Nebojšinoj ulici.

Pored najreprezentativnijih dela iz privatne kolekcije Zadužbine, na izložbi su se premijerno našla i dela iz drugih privatnih kolekcija, od kojih su najzastupljenije ona iz kolekcije Miloša Petkovića.

Ulaz na izložbu je slobodan za sve posetioce.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.