U trendu

Otvorena izložba Novi dil Milice Lopačić

BEOGRAD – Izložba „Novi dil” autorke Milice Lopičić, koja prepliće vizuelnu umetnosti iarhitekturu, otvorena je u nedelju i trajaće do 8. decembra u Novoj galeriji vizuelnih umetnosti, saopštili su danas organizatori.

„U odnosu na njenu biografiju kao školovanog arhitekte, obrazovane da čita i prepoznaje potencijal prostora, polazna tačka njenog rada zasniva se na istraživanju arhitektonskih pitanja kroz fotografiju. Lopičic´ koristi fotografiju, da bi otvorila vrata za drugačije tumačenje i konstrukciju prostora“, kaže se u saopštenju.

Kako je navedeno, Lopičić u svom skorašnjem raduistražuje gde tržište utiče na putovanje jednog umetničkog dela, od produkcije kao polazišta, do kolekcije kao kraja tog puta, odnosno gde su na tom putu kreirane niše – tranzitne zone, u kojima umetnički radovi nestaju pod statusom „robe” zarad finansijskih manipilacija.

U kustoskom tekstu izložbe „Novi dil” Branislav Dimitrijević je podsetio da je Lopićić u Agenciji za privredne registre pokrenula postupak registracije „kompanije” u vidu umetničkog projekta „New Deal“ koji se sastoji od nematerijalne i nedefinisane „umetničke kreativnosti” kao aktivnosti koja može biti zavedena pod šifrom poslovanja 9003.

„Kao vrednost kompanije navedena je cifra od 30.000 evra autorizovanog kapitala koja je podeljena u 100 deonica od po 300 evra koje se mogu kupiti na berzi, i s njima se dalje može trgovati. U svom radu ona tako postavlja pitanje šta se zapravo događa kada se zbilja jedan umetnički postupak otvoreno i isključivo deklariše kao roba“, naveo je Dimitrijević.

Prema njegovim rečima, Lopićić „na intrigantan način poziva na jedno od ključnih mesta u ovdašnjem mišljenju umetnosti, kada se u radovima Gorana Đorđevića iz ranih osamdesetih godina pojavila mogućnost da to što vidimo na izložbi u umetničkoj galeriji možda i nisu umetnička dela već pre svega materijalizovani stavovi o umetnosti, štaviše, stavovi protiv umetnosti.”

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar