U trendu

Otvorena izložba novih članova SULUV

NOVI SAD – U Galeriji Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV) u Novom Sadu danas je otvorena izložba radova novih članova tog saveza.

Predstavljeno je ukupno devet umetnica i umetnika: Dunja Branovački, Luka Drljan, Sara Masnikosa, Milana Simić, Viktorija Zdravković, Luna Jovanović, Darija Dragojlović, Konstantinos Petrović i Jelena Kukić

Izložba novih članova jedan je od sastavnih činilaca redovnog programa Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine u proteklih pet decenija.

Znak je dobrodošlice novim članovima, ali je posvećena i promociji aktuelnih umetnika u polju likovne umetnosti koji žive i rade u Vojvodini.

„U skladu sa heterogenim karakterom Udruženja, publika će i na ovoj izložbi imati priliku da vidi radove umetnika različitih generacija i poetika, koji istražuju u različitim medijima, od tek svršenih studenata Akademije umetnosti do onih starijih stvaralaca već poznatih na umetničkoj sceni“, kaže predsednik SULUV Goran Despotovski.

On dodaje da svake godine Savet udruženja bira nove članove i da je ove godine odabrano njih 10.

„Ovo je druga izložba u našoj galeriji ove godine, godišnje ih imamo do 40 i nudimo široku paletu umetnika novosadskoj sceni, Svakako to što je Novi Sad Evropska prestonica kulture ove godine daće na značaju našim redovnim događajima, a oni koje realizujemo sa Fondacijom EPK 2022. Biće svakako na prvom mestu“, kaže Despotovski.

Jedna od novoizabranih umetnica Jelena Kukić je srednju školu završila u Novom Sadu, Akademiju umetnosti u Trebinju, da bi se vratila u Novi Sad.

„U Trebinju sam započela ovu vrstu koncepta, kasnije sam samo nastavila da se bavim apstrakcijom. Apstrakcija je za mene nešto čime mogu da opišem ono što zaista osećam, što treperi, što nema formu koja je već opisana u stvarnosti, nema oblik na koji smo navikli. Mislim da ne treba citirati oblike koji već postoje u stvarnosti, već se baviti nečim što ne može da se opipa“, kaže Jelena Kukić.

Izložba će trajati do 5. februara 2022.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.