U trendu

Otvorena izloĹžba o istoriji Srbiji od 1914. do 1918. u Rimu

RIM – IzloĹžba Arhiva Srbije „La Serbia e i Serbi. Srbija i Srbi 1914-1918“ na kojoj su predstavljena dokumenta o istoriji Srbije i srpskog naroda u Prvom svetskom ratu, s posebnim naglaskom na srpsko-italijanske odnose u tom periodu, otvorena je u petak u Ambasadi Srbije u Rimu.

Kako se navodi u saopštenju Arhiva Srbije, posebna pažnja posvećena je srpsko-italijanskim odnosima u periodu od 1914. do 1918, pre svega dokumentima koji svedoče o diplomatskim, kulturnim i vojnom vezama dve države.

Na značaj izložbe, čiji su autori direktor Arhiva Srbije Miroslav Perišić i arhivska savetnica Jelica Reljić, ukazao je u svom govoru i ambasador Srbije u Rimu Goran Aleksić, koji je prilikom obraćanja zahvalio i Arhivu Srbije na uloženom trudu.

Direktor Miroslav PeriĹĄić istakao je da nije samo zadatak istoričara, već i ljudska obaveza da se znaju imena prvih Ĺžrtava Prvog svetskog dana – srpskog dobrovoljca DuĹĄana Đonovića i austrougarskog vojnika Pala Kovača

Kako se navodi u saopštenju, otvaranju izložbe prisustvovale su ugledne srpske i italijanske zvanice, predstavnici srpskog i italijanskog ministarstva spoljnih poslova, italijanski profesori univerziteta i istoričari.

U saopštenju se ističe i da je dvojezični katalog izložbene postavke, na srpskom i italijanskom jeziku, izazvao ogromno interesovanje prisutnih.

Otvaranje izložbe završeno je muzičkim programom u kome su učestvovali: Emilija Petronijević (glas), Aleksandra Rančić (oboa), Marko Lenca (kontrabas) i Emilija Pinto (klavir), dodaje se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.