U trendu

Kardiolozi otkrili koja je riba najzdravija za vaše srce: ‘Jedite je barem dva puta nedeljno’

Prema izveštaju Svetske kardiološke federacije iz maja 2023., smrtnost od kardiovaskularnih bolesti porasla je sa 12,1 miliona u 1990. na 20,5 miliona u 2021.

Ovaj alarmantni trend podstiče na razmišljanje o preventivnim merama koje možemo preduzeti da zaštitimo zdravlje srca.

Na sreću, većina ovih slučajeva se može sprečiti ili barem kontrolisati zdravim načinom života. Redovna fizička aktivnost, upravljanje stresom, prestanak pušenja i umerena konzumacija alkohola, uz uravnoteženu ishranu, ključni su faktori.

Za zdravlje srca posebno je važna ishrana bogata lisnatim povrćem, mahunarkama, orašastim plodovima, maslinovim uljem, bobičastim voćem i ribom.

Najzdravija opcija

Kardiolozi ističu važnost konzumiranja ribe, posebno lososa, u održavanju zdravlja srca. Losos je bogat omega-3 masnim kiselinama, koje su ključne za smanjenje rizika od aritmija i vaskularnih upala i za regulisanje nivoa triglicerida, prenosi Parade.

Prema rečima kardiologa dr Bredlija Servera, istraživanje je pokazalo da jedenje ribe četiri puta nedeljno ili više može značajno da smanji rizik od srčanog udara. Čak i dve porcije ribe nedeljno mogu imati pozitivan efekat na smanjenje rizika od smrti kod ljudi kojima je već dijagnostikovana kardiovaskularna bolest.

Ovo su jednostavne, ali moćne strategije koje mogu pomoći u zaštiti zdravlja srca i smanjenju rizika od ozbiljnih kardiovaskularnih problema.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.