U trendu

Otvorena izloĹžba o Japanu u Muzeju primenjene umetnosti

BEOGRAD – Japanska ambasada u Republici Srbiji i Japanska Fondacija, u saradnji sa Muzejom primenjene umetnosti (MPU) u Beogradu, danas su predstavili putujuću izloĹžbu naziva „Izgrađeno okruĹženje: alternativni vodič za Japan“.

Izložbu je u MPU svečano otvorio Nj. E. G. Kacumata Takahiko, ambasador Japana u Srbiji, koji je svima poželeo dobrodošlicu na obimnu postavku koja će trajati skoro tri nedelje, odnosno do 29. maja, a ulaz za sve posetioce je slobodan.

Takahiko se zahvalio na saradnji oko zajedničkog projekta prisutnima – Vuku Raduloviću, savetnika u kabinetu potpredsednice vlade i Ministarstva kulture i informisanja, Biljani Jotić, direktorki Muzeja primenjene umetnosti, i Milici Cukić, koordinatorki MPU.

Ambasador Japana u Srbiji je istakao da ova putujuća izložba sadrži fotografije, tekstove i video zapise kako bi predstavila ukupno 80 zgrada, građevinskih projekata i pejzaža.

Vremenski, izloĹžba pokriva period od moderne ere, kasnog 19. veka do danas, dok geografski obuhvata najmanje jednu ponudu iz svake od 47 japanskih prefektura.
Ove 2022. godine se obeležava 140 godina uspostavljanja prijateljskih odnosa između Japana i Srbije.

Kako je najavio Takahiko, sa tim u vezi, publiku očekuju mnogi događaji koji će doprineti daljem jačanju prijateljskih veza dve zemlje, a nova izložba je jedna od tih aktivnosti.

„Veoma sam srećan ĹĄto zajedno slavimo tako veliki i značajan jubilej, 140 godina prijateljstva naĹĄe dve zemlje, koje su započeli japanski car MeidĹži i srpski kralj Milan Obrenović te davne 1882. godine. Od tada Japan i Srbija uspostavili su izvanrednu saradnju na svim nivoima, i pomagali su jedno drugo, posebno u veoma teĹĄkim periodima u kojima su se nalazile“, naglasio je Takahiko.

Japanski car MeidĹži ili Mucuhito (1852-1912) vladao je od 1867. godine do svoje smrti (1912) i poznat je bio po tome da je ukinuo ĹĄogunate.

Dalje je japanski ambasador detaljno predstavio izložbu koja svedoči o gigantskoj zemlji Japanu kao arhipelagu koji se proteže od severa ka jugu.
Mnogi regioni imaju punu paletu sezonskih promena, dok se cela zemlja odlikuje veoma raznolikim reljefom.

Zbog toga, kako je naglasio ambasador Takahiko, Japan često postaje žrtva prirodnih katastrofa kao što su zemljotresi, vulkanske erupcije, cunami i tajfuni.

„Ipak, i pored tih uĹžasa, narod Japana je naučio da Ĺživi u harmoniji sa sjajnom prirodom i mnogim izazovima, zahvaljujući raznim veĹĄtinama i upornosti. Iskreno se nadam da će vam se izloĹžba svideti i da će svakom od vas probuditi dalju Ĺželju i interesovanje za istraĹživanje naĹĄe zemlje“, zaključio je Kacumata Takahiko, japanski ambasador u Srbiji.

Najavljeno je i predavanje dr Ivana Filipovića za 20. maj u ovom muzeju, na temu japanske arhitekture i pejzaža. Filipović je asistent profesor na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Kako stoji u tekstu kataloga izložbe, zgrade, građevinski projekti i pejzaži u Japanu snažno odražavaju uslove spomenutih sezonskih promena, i elegantan dizajn i sofisticirana tehnologija nisu jedine stvari koje japanske građevine čine zanimljivim.

Ova izložba ima cilj da ih prikaže kao proizvod dijaloga između istorijske pozadine i prostornog konteksta, fokusirajući se na intrigantne zgrade, građevinske projekte i pejzaže iz perspektive izgrađenih sredina.

Postavka u više prostora muzeja obuhvata desetak celina panoa koji su u lancu serije postavljeni atrsktivno na podovima ustanove u vidu geometrijskih fugura i predstavljaju zaista impresivne građevine Japana.

Kakvi su se dijalozi odvijali između vremena kada je Japan ušao u modernu eru i danas nakon perioda visokog ekonomskog rasta i “finansijskog mehura”, jedno je od pitanja koje se provlači kroz izložbu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĹĄalji komentar