U trendu

Otvorena izloĹžba o Novom talasu u Beogradu

IzloĹžba fotografija „Novi talas u Beogradu: Paket aranĹžman (1981-2021)“, autora Zorice Kojić i Dragana Ambrozića, otvorena je večeras ispred Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“ na Kalemegdanu.

Ova izloĹžba prvi put na jednom mestu predstavlja antologijske snimke četiri ugledna fotografa koji su 1980. i 1981. izuzetno kreativno pratili razvoj Novog talasa – Goranke Matić, Gorana Vejvode, Branislava Brajana RaĹĄića i Branka Gavrića.

Autorka Zorica Kojić rekla je agenciji Beta da je za nju i koautora izloĹžbe Dragana Ambrozića ta izloĹžba „fantastična prilika da ispune neke svoje tinejdĹžerske snove, i ocenila da Novi talas nije „samo neki običan rok dogadjaj, neka usputna scena“ nego neĹĄto ĹĄto čini kulturu Beograda velikom.

„Dragan i ja smo 40 godina sanjali da postavimo ovu izloĹžbu i ova godiĹĄnjica nije obična nego ima neko dublje značenje. Kada vidimo sve ove generacije koje su ovde doĹĄle, koje su moĹžda čule od svojih roditelja, onda shvatamo koliko je vaĹžno da se izloĹžba postavi i to ovde da svi sugradjani vide zaĹĄto je ovo jedna vaĹžna tekovina kulture“, rekla je Kojić.

Dragan Ambrozić ističe za Betu da je moĹžda krajnji trenutak da se predstavi ta zaostavĹĄtina „onako kako ona jeste, i dalje Ĺživa, i dalje puna energije, i dalje inspirativna za neke mlade ljude“ kao ĹĄto je bend Ĺ ajzerbiterlemon, koji je kasnije na otvaranju nastupio.

Ambrozić je naveo da je lepo ĹĄto će izloĹžba biti postavljena do juna pa će gradjani Beograda i svi posetioci Beograda moći da vide „ljude koji su svojevremeno na albumu ‘Paket aranĹžman’ obeleĹžili muzičku tradiciju naĹĄe zemlje jednim savremenim zvukom koji joĹĄ uvek traje i dokazuje da je vanvremenski“.

„MoĹžda je ovo poslednji trenutak da sve ovo prihvatimo kao deo opĹĄte kulture i upoznamo mladje ĹĄta je sve tu bilo i predstavimo to kao veliku kulturnu vrednost ĹĄto to i jeste“, dodaje Ambrozić.

Na otvaranju su govorili i dvojica autora izloĹženih fotografija Brajan Branislav RaĹĄić i Branko Gavrić koji je i autor omota za kompilaciju „Paket aranĹžman“, Srdjan Gojković Gile iz Električnog orgazma, i rok kritičar Momčilo Moma Rajin, koji je 80-ih godina bio programski direktor Studentskog kulturnog centra i „otvorio vrata“ te institucije novotalasnim bendovima.

Na albumu „Paket aranĹžman“ u februaru 1981. prvi put zajedno predstavile su se tada najtalentovanije nove grupe u gradu Ĺ arlo akrobata, Idoli i Električni orgazam.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.