U trendu

Otvorena izložba Okean Pekić u Biblioteci grada Beograda

BEOGRAD – Izložba „Okean Pekić“ autorke Olge Krasić Marjanović, posvećena 30. godišnjici od smrti znamenitog srpskog književnika Borislava Pekića (1930-1992), otvorena je danas u Biblioteci grada Beograda (BGB).

Izložbu je zvanično otvorila direktorka BGB Jasmina Ninkov koja je napomenula da su njihovi korisnici „tragajući za odgovorom šta se dešava“ učinili da Pekićev roman „Besnilo“ postane jedna od najčitanijih knjiga od kada se pojavila pandemija.

„Pekić je tu, Pekić je čitan, prisutan je čak i u najgorim trenucima. Pokazuje se da je taj fantastični majstor uspevao da da i neke odgovore koji nismo mogli da nađemo na drugim mestima“, ocenila je Ninkov.

Krasić Marjanović je rekla prisutnima da izložba, nastala 2007. godine a za ovu priliku proširena novim plakatima i dokumentima, nastoji „da proprati najvažnije momente života i dela“ čuvenog pisca.

Prema njenim rečima, u pripremi izložbe „mnogo je pomogla gospođa (Ljiljana) Pekić“ koja je obezbedila da se vide „neke ekskluzivne fotografije mladog Pekića“.

Izložba „Okean Pekić“ na 38 plakata prati Pekićevo detinjstvo i mladost, političko utamničenje u Kazneno-popravnim domovima u Nišu i Sremskoj Mitrovici, zatim 20 godina boravka u Londonu i njegov politički angažman, kao i njegovo stvaralaštvo romansijera, pripovedača i dramskog pisca.

Posetioci mogu da vide nekoliko stranica dnevničkih zapisa, kao i skice, karte i albumi vezani za nastanak romana „Zlatno runa“, a iz bogate arhive porodice Pekić skenirane su mnoge povelje, nagrade i priznanja koje su dodeljivane piscu za knjige, radio drame i pozorišne predstave.

U vitrinama se mogu videti mnogi originalni piščevi predmeti kao što su lula, naočale i džepni časovnik, uz kopije pisama iz zatvora i presude, a izložbu prati i katalog koji je Krasić Marjanović uradila uz pomoć dizajnerke Snežane Rajković.

Univerzitetski profesor i književnik Mihajlo Pantić je u svom obraćanju podsetio da je na vest o piščevoj smrti bio napisao u Književnim novinama oproštajni tekst naslovljen „Okean Pekić“, dodavši da se radi o modernom klasiku koji „živi i dalje među čitaocima koji su sve mlađi“.

„Knjige koje nam je štedro zaveštao predstavljaju magistralu srpske prozne umetnosti druge polovine 20. veka. Ujedno su obavezujuće orijentacione tačke andrićevski rečeno znakovi pored puta onima koji su došli posle njega i svima koji će tek doći“, ocenio je Pantić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.