U trendu

Otvorena izložba „Prvi put slični sebi samima“ u Salonu MSU

BEOGRAD – Izložba „Prvi put slični sebi samima“, koja je rezultat saradnje Natalije Vujošević i Ivana Markovića, otvorena je večeras u Salonu Muzeja savremene umetnosti.

Postavka, čiji je kustos Miroslav Karić, predstavlja niz međusobno povezanih radova koji kroz medije pokretne slike Ivana Markovića, skulpture i site-specific intervencije Natalije Vujošević i teksta, nastalog uz pomoć dramaturškinje Tanje Šljivar, promišljaju odnos ideala, sećanja, prostora i vremena.

Polazeći od konkretnih primera modernističkih arhitektonsko-građevinskih projekata, poput službene zgrade kompanije Energoprojekt na Novom Beogradu, umetnici izvode vizuelno istraživanje prostora u koje su upisani tragovi društveno-političkog konteksta u kojem su nastali.

Izložba postavlja arhivsku građu, poetske zapise i intervencije u specifične narativno-refleksivne relacije i omogućava doživljaj prostora kroz rekonstrukciju iskustva, saopštavaju iz Muzeja savremene umetnosti.

Video-opservacije ambijenta Energoprojekta prostorno-asocijativno aktiviraju sadejstva izloženih artefakata ne tako davne kulture i glasa nevidljivog naratora čiju priču određuje tok prisećanja, mentalnih slika, utisaka, faktografije.

Dramaturgija postavke artikuliše na kraju prostor kao okidač prepoznavanja.

Natalija Vujošević je umetnica i kustoskinja bazirana u Crnoj Gori.

Fokus njenog istraživanja i prakse su prezentacije arhiva kroz izložbe, u traganju za obnovljenim načinima komunikacije, angažmana i razumevanja putem novih interpretacija i proširenih oblika.

Od 2022. radi kao kustoskinja u Centru savremene umetnosti Crne Gore, gde zajedno sa koleginicama Marinom Čelebić, Anitom Ćulafić i Nadom Baković koncipira i razvija međunarodni projekat Laboratorija kolekcije umetnosti nesvrstanih zemalja.

Osnivač je NVO Institut za savremenu umetnost u Crnoj Gori, posvećen mladim umetnicima, umetničkom obrazovanju, istraživanju i arhivama.

Ivan Marković je filmski autor i vizuelni umetnik.

U težištu njegovih skorijih filmova i video-radova je posmatranje prostora, te odnosa rada, arhitekture i društva.

Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 2012, a 2019. završio master studije filma na Univerzitetu umetnosti u Berlinu.

Osvojio je nagradu Erste Fondacije za najboljeg vizuelnog umetnika 2014. Od 2020. član je Evropske filmske akademije (EFA).

Živi i radi u Berlinu i Beogradu.

Izložba će trajati do 30. maja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.