U trendu

Otvorena izložba radova Zorana Radovića u Galeriji Vasić

BEOGRAD – Izložba „Crteži ornamentografom sa klatnom“ Zorana Radovića otvorena je večeras u Galeriji Vasić i trajaće do 5. oktobra ove godine.

Umetnička dela Zorana Radovića, mladog studenta elektrotehnike, predstavljala su sredinom šezdesetih godina dvadesetog veka neobičnu inovativnu pojavu.

Crteže izvedene mašinom nazvanom Ornamentograf sa klatnom, Radović je izložio na samostalnoj izložbi u Galeriji Grafičkog kolektiva 1966. godine.

Pomenuti crteži nisu nastali rukom umetnika već mašinom, napravom koju je umetnik konstruisao i patentirao kao svoj izum.

Zoran Radović priredio je niz samostalnih i učestvovao na brojnim grupnim izložbama. Među njima su i Bijenale u Veneciji 1970. godine, VII Bijenale mladih u Parizu 1971. godine, Bijenale u Sao Paolu…

Svojim specifičnim umetničkim izrazom-radom sa Ornamentografom sa klatnom, električnim Ornamentografom, kao i laserskim Oscilografom, Radović je bio jedan od aktera talasa tada aktuelne problematike povezivanja savremene umetnosti, nauke i novih tehnologija na evropskoj umetničkoj sceni.

Svojim delom ostavio je neizbrisiv trag u srpskoj umetnosti druge polovine XX veka.

Radovi za izložbu pozajmljeni su iz privatnih kolekcija.

Izložbu prati katalog radova sa tekstom Jerka Ješe Denegrija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar