U trendu

Otvorena izložba skulptura „Dodirni“ u Zaprokulu

BEOGRAD – Izložba skulptura čuvenih jugoslovenskih i svetskih vajara 20. veka „Dodirni“ otvorena je večeras u Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka (Zaprokul), gde će trajati do 24. marta.

Izložbu su otvorili istoričar umetnosti i vlasnik kolekcije Vladimir Tomčić i Boris Dončić iz Saveza slepih Srbije, a pozdravne reči uputili su pomoćnica ministarke kulture za informisanje i medije Slavica Trifunović i direktor Zaprokula Marko Krstić, dok je prisutne kroz izložbu vodila urednica galerijskog programa Zaprokula Milica Jovanović.

„Ta izložba je posebna jer je namenjena slepima i slabovidim ali i ljudima koji vide. To je način da umetnost približimo svima“, rekla je Jovanović za Tanjug.
Izložba „Dodirni“ predstavlja jedinstvenu priliku da se publika kroz dodirivanje odlivaka upozna sa formom i materijalima skulptura velikih umetnika poput Riste Stijovića, Frane Kršinića, Ivana Meštrovića, Petra Palavičinija, Matije Vukovića, Svetozara Radovića, ali i Đorđa de Kirika i Salvadora Dalija.

Ideja Zaprokula je da se podigne svest društva o problemima sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom i zato je izložba prilagođena slepim i slabovidim osobama, a skulpture su deo kolekcije u privatnom vlasništvu Tomčića, koji je ovom prilikomom želeo da ih podeli sa širom javnošću kao najavu za budući legat.
Realizaciju izložbe u Zaprokulu je omogućilo Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, u saradnji sa Tomčićem, Savezom slepih Srbije, Muzejom savremene umetnosti i Muzejom Jugoslavije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar