U trendu

Otvorena izložba „Slika slici“ u galeriji SANU

BEOGRAD – Izložba „Slika slici – evropsko figurativno slikarstvo šezdesetih i sedamdesetih“ otvorena je večeras u Galeriji Srpske akademije nauke i umetnosti, a izložba će uporedo s Galerijom SANU trajati i u Kući legata.

Izložba koju su pripremili kustosi Danijel i Gunar Kvaran iz Rejkjavika i Dina Pavić sadrži dela 21 predstavnika evropske figuracije šezdesetih i sedamdesetih godin.

„Sliku slici“ otvorio je pomoćnik ministra kulture za savremeno stvaralaštvo Radovan Jokić koji je istakao da se radi o izvanrednoj izložbi o vremenu u kome je „umetnost slike imala značajnu ulogu, ne samo kao odraz društvene stvarnosti, već je kao prenosnik, modelator imala uticaj na menjanje doživljaja stvarnosti“.

Upravnik Galerije SANU Dušan Otašević istakao je da predstavljene stvaraoce povezuje „svest o tome da kao i uvek do sada umetnik nije u službi politike ili drugih moćnih delova društva“.

„Umetnik nastoji da pomera granice svojim stvaralaštvom, izborom tema i korišćenjem novih načina izražavanja“, naglasio je Otašević, jedan od autora.

Gunar Kvaran je rekao da „Slika slici“ predstavlja pojedinačne autore, koji su u raznim delovima zapadne Evrope i Balkana istovremeno napustii tradicionalno slikarstvo i radili na menjanju smisla slike.

„Sve su ovo narativni umetnici koji govore neku vrstu priče. Potekli su iz šezdesetih, doba kolonijalnih ratova, društvenih kriza, feminizma, seksualnog oslobađanja…i sve su to stvari i koncepti koji se pojavljivaju u njhovim radovima“, ocenio je Kvaran.

Direktor Kuće legata Filip Brusić Reno rekao je da su na izložbi u oba prostora predstavljena 44 rada, a da otvaranju izložbe večeras od autora prisustvuju pored Otaševića i gosti iz Slovenije Berko i Andrej Jemec.

Pored njih, „Slika slici“ predstavlja radove Ričarda Hamiltona (1922-2009), Žaka Monorija (1924-2018), Eroa, Mimo Rotela (1918-2006), Edvarda Aroja, Alana Žakea (1939-2008), Gerharda Rihtera i Miodraga Miće Popovića (1924-1996).

Tu su i radovi Aleksandra Cvetkovića, Božidara Damjanovskog, Vere Fišer (1925-2009), Kiki Kogelnik (1935-1997), Evelin Aksel (1935-1972), Petera Klasena, Petera Stampflija, R.B. Kitaja (1932-2007), Valerija Adamija i Vladimira Veličkovića (1935-2019).

U najavi izložbe rečeno je da su umetničke prakse tog doba, pop art i figuracija koristeći fotografije ikona pop muzike, filma, politike i drugog, montažom, kopiranjem i drugim tehnikama problematizovale širok spektar pitanja, od realnosti do originalnosti.

Izložbu „Slika slici“ galerije SANU i Kuće legata podržali su Ministarstvo kulture i Grad Beograd.

Izložba u Galeriji SANU i Galeriji Kuće legata trajaće do 16. decembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.