U trendu

Otvorena izložba “Šuma i zvezde“ u Italijanskom institutu

BEOGRAD – Izložba “Šuma i zvezde“ italijanskog fotografa Frančeska Amorozina otvorena je u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu u okviru festivala Beogradskoi mesec fotografije i 21. Nedelje italijanskog jezika u svetu, koja je ove godine posvećena obeležavanju 700 godina od smrti Dantea Aligijerija.

“Kada mi je David predložio ovaj projekat, ja sam se odmah naelektrisao, da tako kažem. Dante je jako bitan za nas Italijane. On spada u obaveznu lektiru u Italiji… Imao sam obavezu da o njemu učim, ali mi se odmah jako svideo. Tokom svog rada i u svojoj karijeri uvek sam se nekako vraćao njemu”, naveo je autor postavke Amorozino.

Kako kaže, izložba predstavlja neku vrstu putovanja kroz njegov opus, jer se vratio svim svojim prethodnim fotografijama u potrazi za njihovom vezom s Danteom.

“Prvi put kada sam razgovarao s direktorom Italijanskog instituta o ovom projektu, razmišljali smo o tome šta bismo mogli da predstavimo u Institutu i njegov predlog je bio Dante, i to u okviru Nedelje italijanskog jezika u svetu. Isti taj komentar dao mi je i umetnik Frančesko”, naveo je direktor Beogradskog meseca fotografije David Pužado.

Prema njegovim rečima, ovo je drugi put da Amorozino učestvuje u Beogradskom mesecu fotografije, tako da je on dobro upoznat s njegovim radom.

“Jako dobro poznajem njegov rad – misticizam, religiju, malo je i ezoteričan, i odmah sam pomislio da bi on bio idealna osoba za projekat ove vrste”, rekao je Pužado.

Kako je ovom prilikom prisutnima objasnio ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo, postavka “Šuma i zvezde“ sadrži Amorozinove različite projekte koji se vezuju za Danteov put kroz zagrobni svet.

Taj put počinje u Paklu “Knjigom komande“, pričom o lovu na veštice u severnoj Italiji i njihovoj čuvenoj knjizi o crnoj magiji, nastavlja se mračnim slikama projekta “Index Librorum Prohibitorum“, koji prikazuje knjige koje je katolička crkva zabranila, i završava se delom “Daimon“, povezanim sa reinkarnacijom duša.

Čistilište je mesto iščekivanja i upravo takva je atmosfera “Nove renesanse“, u kojoj su stare crkve i druge građevine smeštene u nadrealni ambijent gde je sve nepomično.

Raj je predstavljen instalacijom “Svi anđeli padaju“, u kojoj fotografije vise u vazduhu, što upućuje na ljudsko stremljenje ka uzdizanju.
Ovom prilikom moguće je i slušati muziku koju je specijalno za projekat komponovao Stefano Đ. Falkone i čitati odlomke iz Danteove “Božanstvene komedije“.

Fotograf, umetnik i pedagog Frančesko Amorozino, koristeći teme poput sujeverja, religije i potrage za slobodom, u svom radu ispituje način na koji ljudi percipiraju realnost.

Amorozino koristi i analognu i digitalnu fotografiju i ukršta ih sa drugim umetničkim formama, poput muzike, video-zapisa i vajarstva.
Njegovi radovi izlagani su širom sveta i deo su brojnih privatnih kolekcija.
Izložba “Šuma i zvezde“ biće otvorena do 12. novembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.