U trendu

Otvorena izložba ’’Svetlopisi’’ u Galeriji DOB-a

BEOGRAD – Izložba ’’Svetlopisi’’ autorke Ivane Kucine otvorena je večeras u Galeriji Doma omladine Beograda i trajaće do 26. februara.

Nova izložba se sastoji od prostorno-svetlosnih instalacija – animacija koje se projektuju na objekte. Projektovana svetlost u vidu jednostavne animacije oživljava materiju, a titravi simbol daje značenje, dušu telu.

Kako je zapisala autorka u apstraktnom tekstu za svoju postavku – šuma je ovde kao arhetipski prostor, mesto gde se sreću izgubljeno i nađeno, unutrašnji prostor čoveka u čijim dubinama tragamo za spoznajom, u bajkama, a istražujući mistične prostore nesvesnog, otkriva se skriveno unutrašnje blago. Prolazeći kroz tamne dubine šume, otkrivaju se mnogi oblici – vidljivi i nevidljivi, kao da publiku cela šuma posmatra, ili je to duh života koji diše poput jednog bića, ili je to naše biće koje se ogleda u obrazu šume, a put kroz nju vodi posmatrače u sopstvene nepoznate dubine, u šumu nepoznatog i nesvesnog.

Animacija, koja i sama znači oživeti (anima – duša) oživljava neživo, dodiruju se ono opipljivo i nedodirljiva suština objekta, koja kao veoma živahni duh igra po njemu.

Digitalna projekcija laganim dodirom oživljava pozorišni prostor šume. Kroz dodir digitalne slike, koja je često doživljena kao vrlo hladna, sa fizičkom realnošću, stvara se meditativan ambijent, prostor koji asocira na mir i živost prirode.

Ambijent ovako nastao, trebalo bi da izazove kontemplativno stanje svesti, a simboli da dodirnu duboko nesvesno i univerzalno, i svetlost kao simbol spoznaje otkriva istinu kroz znake, zapisala je autorka izložbe.

Umetnica Ivana Kucina (28) rođena je u Beogradu, gde je završila master studije na Fakultetu likovnih umetnosti 2019, a članica je ULUS-a od 2021. godine. Aktivno se bavi umetničkim radom, te je tako učestvovala na mnogim grupnim izložbama.

Prvu samostalnu izložbu – “Kosmički narativi” imala je 2021. u beogradskoj Galeriji “U10”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar