U trendu

Otvorena izložba „Svetovi van sistema“ u UK „Parobrod“

BEOGRAD – Izložba „Svetovi van sistema“ grupe autora otvorena je večeras u UK „Parobrod“ i trajaće do 1. februara.

„Ovde možemo videti koncept koji se retko viđa. Ova izložba povezuje ljude koji se međusobno poštuju i cene iako im se poetike razlikuju. Njihovi svetovi se možda ne prepliću, ali se međusobno razumeju“, istakao je istoričar umetnosti Vladimir Kolarić na otvaranju izložbe.

Kolarić navodi da „svetovi koji su van sistema predstavljaju nešto što je van dominantnog sistema, elite i ideja koje centri moći određuju i smatraju prihvatljivima.“

„Oni koji su van sistema obično nisu uklopljeni u njegove ideje i vrednosti i to ima konkretnih posledica na njihov rad, on izvan očiju drugih… Ovi ljudi govore da biti u sistemu nije najvažnije“, kaže Kolarić.

On dodaje i da je veoma važno da umetnik ima i gradi svoj sopstveni svet, koji ima svoju jaku individualnost jer „oblikujući svet, umetnik oblikuje i samog sebe“.

U postavki učestvuje 11 autora (Predrag Milošević, Ivana Aranđelović, Vladimir Mojsilović, Marija Knežević, Dragan Azdejković, Milena Maksimović Kovačević, Jovan Marinković, Dragan Radović, Milan Aleksić, Nataša Škorić i Maja Milovanović), a ona je posvećena preminulom slikaru Kosti Bunuševcu, koji je trebalo da bude 12. izlagač.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar