U trendu

Otvorena izlozba u okviru smotre slovačkog folklora

BAČKI PETROVAC – Izložba „Slovačke narodne svečanosti kroz istoriju – očima Hlas ljudu“ otvorena je danas u obnovljenim prostorijama novinskog glasila „Hlas ljudu“ u Bačkom Petrovcu.

Izložba je deo programa tradicionalne manifestacije koja podrazumeva smotru slovačkog folklora sa pratećim kulturno-zabavnim sadržajima, a održava se od 12. do 14. avgusta.

To je centralna manifestacija Slovaka u Srbiji, mesto na kome se za tri dana mogu videti brojne izložbe, koncerti, pozorišne predstave i sadržaji kojima je na najbolji način predstavljen kulturni život.

Izložbu je posetio i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, saopšteno je iz njegovog kabineta.

„Slovačka kultura i istorija su neotuđiv deo kulturne baštine Vojvodine i Srbije. Ponosni smo na to što vekovima živimo zajedno na ovim prostorima, a ovaj događaj je još jedna potvrda tog narativa. Veliko je bogatstvo kada se razumemo, a pričamo različitim jezicima. Drago mi je što je renoviran objekat u kojem je nastao „Hlas ljudu“, to je ulaganje u kulturu i u očuvanje identiteta Slovaka. Nama je interes da se Bački Petrovac razvija, da i ovde ljudi dobro žive, jer nije poenta da rastu i napreduju samo veliki centri poput Novog Sada“, istakao je Vučević.

Prema rečima direktorke Novinsko-izdavačke ustanove „Hlas ljudu“ Milane Arnjaš Radić, izložba u renoviranim prostorijama objekta u kojem je nedeljnik nastao, predstavlja svojevrstan osvrt na manifestaciju „Slovačke narodne svečanosti“ u poslednjih 30 godina.

„Izložba kroz pisane reči i fotografije „Glasa naroda“ pokazuje kako je bilo nekada, a kako je sada. Takođe prikazuje i prvi broj nedeljnika „Hlas ljudu“ koji je izašao u Bačkom Petrovcu 1944. godine“, naglasila je Arnjaš Radić.

Predsednica opštine Bački Petrovac Jasna Šproh izrazila je zadovoljstvo što se „Hlas ljudu“ vratio tamo odakle je i potekao i što je i sama zgrada adaptacijom dobila lepši izgled.

Ona je izjavila da će ulaganja u njenu dalju obnovu biti nastavljena, kao i dobra saradnja sa Novinsko-izdavačkom ustanovom „Hlas ljudu“.

Osim u Bačkom Petrovcu, program se realizuje u Bačkoj Palanci, Kovačici i Kulpinu, a podrazumeva i susrete učitelja, ribolovaca, fudbalske i šahovske turnire i brojne druge aktivnosti.

Prve Slovačke narodne svečanosti održane su davne 1919. godine, a danas predstavljaju važan kulturni i turistički događaj koji dnevno u proseku poseti oko 7.000 ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar