U trendu

Otvorena izložba „Vanredno stanje“ u Cvijeti Zuzorić

BEOGRAD – Jesenja izložba Udruženja likovnih umetnika Srbije “Vanredno stanje“ otvorena je večeras u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić“ i trajaće do 16. decembra.

Autori koncepta postavke su Umetnički savet ULUS-a (Nataša Kokić, Jovanka Mladenović, Danilo Prnjat, Kristina Ristić i Sanja Tomašević) i istoričari umetnosti dr Dejan Sretenović i dr Jelena Stojanović.

“Opšte je prihvaćeno da je pandemija ogolela ideološki okvir političke, ekonomske i socijalne infrastrukture i pogoršala strukturalne probleme, nejednakosti i nepravde koje generiše globalno integrisani kapitalizam. Takođe je ogolela činjenicu da se kultura tretira kao “neesencijalna” delatnost i zato je bila među prvim sektorima koji su se našli pod udarom restriktivnih mera“, navode Sretenović i Stojanović.

Kako oni kažu, time je “nastala kulturna pustoš nezabeležena u novijoj istoriji velikih kriza, osim onih sadržaja i aktivnosti koje su mogle da se preorijentišu na telematski modus operacije. “

“Polazeći od toga da je pandemija “činjenica koja preseca” i postavlja u novi međuodnos biološko, političko i društveno, 90. Jesenja izložba ULUS-a “Vanredno stanje” reprezentuje dijapazon umetničkih refleksija tog preseka i posledica koje ostavlja za sobom“, ističu Sretenović i Stojanović.

Među izloženim radovima nalazi se kratki eksperimentalni film “Vaskrsenje“ (2020) autorke Milice Đorđević, koji je nastao tokom najduže zabrane kretanja kao mere protiv širenja virusa korona.

“Zabrana kretanja trajala je 84 sata i desila se za vreme najvećeg hrišćanskog praznika – Vaskrsa. . . Svih 84 sata zabrane provela sam u četiri zida potpuno sama. Tišina koja je nastala zatvaranjem i zaustavljanjem svega naglasila je i dala drugačiju vrednost zvucima svakodnevice koje do tada nisam ni primećivala“, navodi Đorđević.

Internacionalnu grupu umetnika čiji su radovi izloženi čine i Aleksandra Kokotović, Aleksandar Paunković, Filip Ristić, Gregor Mobius (Goran Đorđević), Gorski Kabadaja, Griša Masnikosa, Igor Zenzerović, Miron Mutaović, Neda Kovinić, Nina Šumarac, Radmila Duda Ludošan, Sanja Anđelković, Sara Masnikosa, Selma Đulizarević Karanović, Tijana Pakić Feterman, Tod Ajang, i mnogi drugi.

Realizaciju izložbe je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Gete Institut.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.