U trendu

Otvorena izloĹžba „Virtuelni svet umetnnika“ u NBS

BEOGRAD – IzloĹžba skica velikana savremene svetske umetnosti i arhitekture „Virtuelni svet umetnika“, autora i priređivača Slobodana Maldinija, otvorena je večeras u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije u Beogradu.

Na izložbi su predstavljeni crteži ikona umetnosti, među kojima su Le Korbizje, Robert Venturi, Kit Hering, Aldo Rosi, Robert Stern, Ralf Erskin, Gotfrid Bem, DŽejms Akerman, Franko Purini, Tadao Ando, Hans Holajn, Antoan Predok, Mario Bota, Frenk Geri, Milutin Borisavljević, Milan Zloković, Aleksandar Deroko, Bogdan Bogdanović.

Slobodan Maldini za Tanjug kaĹže da je prvi crteĹž iz svoje kolekcije dobio od Roberta Venturija joĹĄ 1978. godine.

„Bio je to poseban artefakt. Boravio u Centru za istraĹživanje italijanske renesanse u Vićenci i jedne večeri sam otiĹĄao u Milano na predavanje Venturija. Nisam imao dovoljno petlje da mu traĹžim autogram. PoĹžalio sam se svojoj koleginici iz Milana na svoju stidljivost, a ona mi je nakon nekoliko nedelja ona mi je pismom iz Milana poslala crteĹž Roberta Venturija“, kazao je Maldini.

IzloĹžba „Virtuelni svet umetnika“, u organizaciji Asocijacije srpskih arhitekata, viĹĄedecenijski je projekat Slobodana Maldinija tokom kojeg je sakupljao crteĹže, skice, krokije koje su za njega izradili svetski poznati arhitekti i likovni umetnici.

Prve skice dobio je na poklon davne 1977. godine za vreme studijskog boravka u Italiji, a kolekciju je značajno proširio crtežima učesnika na Pariskom bijenalu 1985. godine na kojem je i sam učestvovao, kao i crtežima velikana srpske arhitekture sa kojima je zajednički izlagao na prostorima nekadašnje Jugoslavije.

Svoju kolekciju upotpunjavao je na kratkim, ponekad slučajnim susretima sa poznatim stvaraocima, koji bi mu tim prilikama posvetili svoj kroki.

Danas se u njoj nalaze crteži velikana postmoderne arhitekture Alda Rosija, Hansa Holajna, ikone savremene umetnosti Kita Heringa i poznatih srpskih arhitekata, među kojima su Aleksandar Deroko i Bogdan Bogdanović.

Punih četrdeset godina nakon rađanja ideje o stvaranju „Zbirke virtuelnih dela“ velikana svetske umetnosti, Maldini je po prvi put predstavio u Narodnoj biblioteci Srbije u Beogradu.

Nakon otvaranja izloĹžbe projekazani su filmovi i okrugli sto pod nazivom „Magična stvarnost umetnika“.

Publici su predstavljeni filmovi NeĹĄe Paripovića „N.P. 1977“ i Zorana Popovića: „Performans Aksiomi“, „Marina Abramović, Era Milivojević, NeĹĄa Paripović, Zoran Popović u Zagrebu“ i „Preety Good“ .

Nakon projekcije filmova predviđen je razgovor u kojem učestvuju Jerko JeĹĄa Denegri, istoričar umetnosti i likovni kritičar, Nedeljko NeĹĄa Paripović, likovni umetnik, Zoran Popović, likovni umetnik, Slavica i Daniel Trajković, kolekcionari i vlasnici Kolekcije „Trajković“ i Slobodan Maldini, arhitekta, likovni umetnik i autor izloĹžbe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.