U trendu

Otvorena konferencija na Međunarodni dan pismenosti

BEOGRAD – U Biblioteci grada Beograda (BGB) danas je, povodom UN Međunarodnog dana pismenosti, održana konferencija „Knjiga koja mi je promenila život“.

Konferenciju je otvorila direktorka Biblioteke Jasmina Ninkov u Odeljenju umetnosti ove ustanove i naglasila da je pismenost jedna od najvažnijih ljudskih prava, a ne biti pismen u 21. veku ozbiljno isključuje ljude iz savremenog života.

Ninkov je navela podatak da je u Srbiji prema poslednjem popisu čak 160.000 nepismenih, što je alarmantno, i pod pojmom „nepismen“ smatra se osoba koja ne zna da čita i piše.

Dodala je da je u savremenom svetu medijska i informaciona pismenost takođe veoma važna, jer je čitanje i pisanje u savremenoj tehnologiji okrenuto ka tome da ljudi budu svesni svega šta se oko njih emituje.

Posebni savetnik ministra kulture i informisanja Gordana Predić ja na početku istakla nekoliko citata, gde se kaže da je „pismenost između beznađa i nade“, a da „biti pismen znači imati noć“.

Predić je podsetila na podatak da je danas malo stanovnika u Srbiji sa visokim obrazovanjem, a da je ulaganje u obrazovanje danas od izuzetne važnosti u celom svetu.

Savetnica ministra kulture je iznela detalje istraživanja daleke prošlosti, gde se kaže da je 1866. godine bio veoma nizak nivo pismenosti u našoj zemlji, svega 4,2 odsto, a manje od 100 godina kasnije – 1953. jedna četvrtina stanovništva je bila nepismena.

Putem mnogih metoda kao što su kursevi za opismenjavanje odraslih, učešće nepismenih je kasnije znatno smanjeno, što važi za oba pola u poslednjih 150 godina.

Ona je navela da je najmanje nepismenih u Vojvodini, a najviše u Zapadnoj Srbiji.

Predić je naglasila da je danas ogroman značaj čitanja i pismenosti, jer čitati znači sticanje novih znanja, dobro je za mozak, podstiče maštu i kreativnost, kao i odlično pamćenje, proširuje rečnik, podiže svesnost za svet oko nas.

„Oni koji redovno čitaju imaju otvorenija razmišljanja, svesniji su svog okruženja, i konzumiranje knjiga im otklanja svaki stres“, zaključila je Predić.

Gradonačelnik grada Beograda Zoran Radojičić javio se onlajn putem i rekao se pismenost ne može odvojiti ni od jednog segmenta života, ako se bavimo naukom, medicinom, ili volimo da čitamo knjige.

„Jednostavno to je jedan vid genetskog zapisa svega onog šta se čoveku i čovečanstvu dešavalo”, podvukao je gradonačelnik Beograda.
On je izdvojio dva romana za danas kojima se često vraća, a prva je „Kuga“ Albera Kamija, za koju kaže da mu u doba pandemije „ne može biti aktuelnija knjiga“.

Radojičić je na kraju otkrio da je prostorija u kome sedi, kabinet gradonačelnika u Starom dvoru, ranije bila biblioteka u originalnom zdanju.

„Ovde su bile velike vitrine sa knjigama, i postojao je ritual čitanja literature. Zato ova prostorija ima posebnu draž i atmosferu koju nosi u svojim zidovima“, zaključio je prvi čovek Beograda.

Dan pismenosti obeležava se 8. septembra ucelom svetu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.