U trendu

Otvorena nova izložba u Kulturnom centru Grad

BEOGRAD – Izložba “Žao mi je da bacim jorgan od pocepanog oblaka” autorke Dunje Ćorlomanović otvorena je večeras u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad.

Novu postavku u ovoj beogradskoj ustanovi kulture posetioci mogu svakodnevno gledati od 16 do 21h, sve do 18. februara.

Izjava, kako glasi i naslov izložbe „Žao mi je da bacim jorgan od pocepanog oblaka“, jeste lirska odrednica za manifestovanje stvaralačkog začeća započetog u krevetu, a otelotvorenog u nezavisnom prostoru slike sačinjene od fragmenata umetnikovog mentalnog enterijera, zapisala je autorka u tekstu postavke.

Tim pojmom „mentalni enterijer“, umetnica naziva zbirku doživljaja, čiji rezultat procesa posvećenog gledanja, predstavlja – baštinjenje.

U umetničkom radu Dunje Ćorlomanović izobraziti je isto što i opevati, te tako se trudi da sjedini likovne i pesničke slike, polazeći od autentične idejne aure koja pesmu i sliku određuje zajedničkim poreklom i simbolima.

„Ta izjava iz naslova izložbe zasnovana je na velikoj potrebi da se putem razgovora o krhkosti prevaziđe zbunjenost nad svetom koji je jedinstveno grotlo nepokornog nadahnuća i neumoljive melanholije“ , zaključuje autorka u pratećem tekstu svog projekta.

Umetnica Dunja Ćorlomanović (28), rođena u Beogradu, završila je osnovne i master studije slikarstva u svom gradu na Fakultetu likovnih umetnosti 2018. i 2019. godine. Trenutno je student doktorsko- umetničkih studija na istom fakultetu, a inače je član ULUS-a od 2020. godine. Ona se bavi slikanjem murala u okviru dua “Govornici u boji”.Učestvovala je na 30 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu i realizovala je tri samostalne postavke – “Pogled u zemlju, u zemlji cvet” (Galerija SKC-a Obrenovac, 2019), “Gde prestajem ja, gde počinješ ti” (BLOK galerija, 2022), “Kad sam ti ukrala komad disanja” (Galerija DOB-a, 2022).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar