U trendu

Otvoreni legat i izložba Ivanke Lukateli u Adligatu

BEOGRAD – Legat i izložba primabalerine i baronese Ivanke Lukateli otvoreni su u Svečanoj sali Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat.

Legat je formiran na inicijativu članice i jedne od osnivača Adligata Stevanke Češljarov.

Na izložbi su prikazani vredni materijali iz legata, u kojem se između ostalog nalazi kompletna arhiva i dokumentacija koju je Lukateli sakupljala o svojim nastupima, sa dragocenom foto-arhivom, a prikazane su i nagrade, lični predmeti, pesma koju je Lukateli napisao Miroslav Antić i slika koju je za nju naslikao, stotine pisama i čestitki kolega, prijatelja i porodice nastale tokom njene duge i uspešne karijere.

Naročito je značajno to što su na izložbi prikazane i slike Ivankinog oca, poznatog crnogorskog slikara i jednog od osnivača crnogorske kinematografije – Antona Lukatelija.

„Najveće iznenađenje mog života bilo je otvaranje legata na dan mog rođenja, i tek kad sam videla izložbu koju su pripremili dobri i pametni ljudi, tek tada sam shvatila šta sam sve u životu napravila. Kako kaže potpredsednica Adligata, moja prijateljica Gorica Lazić – sad sam na nultoj godini, krećem ispočetka“, izjavila je Ivanka Lukateli i dodala da je oduševljena projektima Adligata i da ih svim srcem podržava.

Lukateli je jedna od najznačajnijih srpskih balerina, poznata kao primabalerina Narodnog pozorišta u Beogradu i Nacionalnog bavarskog pozorišta u Minhenu.

Završila je Srednju baletsku školu „Luj Davičo“, a specijalizaciju na Moskovskoj državnoj baletskoj školi.

Na sceni se pojavila više od 5.000 puta, a publiku je svojom lepotom, gracioznošću i umetničkim pokretima očarala čak tri stotine puta igrajući u „Labudovom jezeru“.

Od Ministarstva kulture Republike Srbije dobila je priznanje nacionalnog umetnika.

Postavka će biti otvorena do 15. decembra, nakon čega će biti poslata u druge gradove širom Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar