U trendu

Otvoreno rekonstruisano pozorište Dadov: Večeras predstava „Izbiračica“

BEOGRAD – Rekonstruisana zgrada Omladinskog pozorita Dadov danas je svečano otvorena, a u tehnički savremeno opremljenoj dvorani večeras će biti izvedena prva predstava „Izbiračica“.

Obraćajući se zvanicama u ispunjenoj dvorani Dadova, gradska sekretarka za kulturu Nataša Mihailović Vacić je istakla da je ovo „poseban dan za kulturu Beograda“.

Mihailović Vacić je podsetila da je uloženo 220 miloiona dinara u rekonstrukciju „pozorište koje je simbol Beograda“.

Prema njenim rečima, Dadov je, od osnivanja 1958. godine, dao priliku mnogim glumcima, i sada treba da radi na afrimaciji i edukaciji novih talenata.

Reditelj i član Upravnog odbora Darijan Mihajlović se prisetio da je pre 30 godina stupio na scenu Dadova, i podsetio je na reči teatrologa Jovana Ćirilova (1931-2014) da je Dadov bio „stub repertora svakog beogradskog pozorišta“.

Mihajlović je ocenio da ovo pozorište odlikuje „emocija, koju bi mogli da izvozimo kada bi mogli da je pakujemo“, a „Izbiračica“ je izabrana za otvaranje, jer je su „počeci Dadova vezani za tu predstavu“.

Među zvanicama svečanosti bila je prisutna jedna od glumica nekadašnje „Izbiračice“ Svetlana Ceca Bojković, kao i brojne druge ličnosti iz kulturnog života poput glumaca Tihomora Stanića, Ivana Jeftića i muzičara Braće Teofilović.

„Pitali su me ko je sve bio u Dadovu? Lakše bi mi bilo da kažem ko nije bio“, istakao je Mihajlović, koji je podsetio da su osnivači pozorišta bili Mihajlo Tošić, Zoran Ratković, Jovan Ristić i Momčilo Baljak, .

Istakavši da je teško reći ko nije pomogao rekonstrukciju, Mihajlović je pomenuo Grad Beograd, državu Srbiju, Beograđane, publiku, roditelje i „sve koji su zdušno čekali novi Dadov“.

Na svečenosti je prikazan kratki dokumentarni film o istorijatu pozorišta „Tamo gde snovi počinju“, predstavljene su tehničke mogućnosti sale, a na njenom ulazu je postavljena izložba fotografija Predraga Mitića „Nekad i sad“ o toku rekonstrukcije 2022. i 2023. godine.

Kako je najavljeno, 264. premijera Dadova, komedija „Izbiračica“, po tekstu Koste Trifkovića (1843-1875) i u režiji Mihajlovića, biće izvedena na sceni pozorišta večeras (20:00) povodom 65 godina postojanja i svečanog otvaranja rekonstruisane zgrade.

„Izbiračica“ je prvi put postavljena u Dadovu 1965. godine, a u novoj verziji predstave igraju, sa alternacijama, Mia Marinković, Sara Vuksanović, Andrija Žuža, Mateja Mergl, Nikola Brun, Nemanja Stefanović, Mihajlo Gajić, Anastasija Halas i drugi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.