U trendu

Otvoreno treće izdanje Beogradskog festivala mozaika

BEOGRAD – Beogradski festival mozaika u svom trećem izdanju večeras je svečano otvoren u Kući legata pred velikim brojem publike, i trajaće do 9. februara.

Ove godine na manifestaciji je na atraktivnom prostoru u više celina – soba predstavljeno više od 100 umetničkih dela 84 autora iz Srbije i inostranstva, a dobar deo u selekciji zauzima mozaička scena Austrije i Bugarske.

Festival je prvi put održan 2016. godine, onda 2018. u Beogradu, ali je u međuvremenu realizovan u Kulturnom centru Srbije u Parizu, kao i na izložbi “Balkanski mostovi” u Plovdivu (Bugarska), izborom od 25 mozaika.

Autor i organizator Beogradskog festivala mozaika, slikar i grafičar Petar Vujošević, izrazio je veliko zadovoljstvo što se treće izdanje odvija “u tako prelepom prostoru kakva je Kuća legata” gde se prikazuju tendencije u savremenom mozaiku.

„Trudimo se da sučeljavamo poetike pojedinih umetnika i kultura, ali ne da bismo se takmičili, već da bi učili jedni od drugih. Cilj ovog festivala je da pokažemo da Srbija ima veoma jaku scenu mozaika, da može predstavljati izuzetno važan doprinos srpskoj kulturi, ali i evropske i svetske scene“, istakao je Vujošević, idejni tvorac ovog festivala.

I on kao likovni umetnik ima izložena svoja dela na festivalu, u kojima dominira bela boja, materijal je sitno kamenje, u kojima suočava male i ogromne predmete, jednine i množine, sa izraženom simbolikom, gde preovladava minimalizam.

Podeljena u četiri nivoa, manifestacija jednim delom prikazuje impresivan svet životinjskog carstva, gde su umetnici mozaika stvorili od najsitnijih delova kamenja veoma verodostojne prizore – kadrove lisice, hrta, psa, vrabaca, tigra, jelenka, paunova, flamingosa, riba.
U drugim delovima izložbe glavnu ulogu nose – autoportreti samih umetnika, a jedan atraktivan deo predstavlja istraživanje “Geološko blago srpske zemlje”, gde su izloženi materijali prirodnih bogatstava iz naše zemlje – Trepča – ležište stari Trg, Rudnik, Avala, Bor, Majdanpek.

Festival će do 9. februara potvrditi reči osnivača Vujoševića, da Beograd ima jednu od najačih mozaičkih likovnih scena u Evropi i da to može biti jedan prepoznatljiv i originalan doprinos kulture Srbije na međunarodnoj kulturnoj sceni.

Festival su podržali Austrijski kulturni forum Beograd, kompanija „Mapei“, Rudarsko geološki fakultet, kao i Austrijska ambasada u Beogradu.

Zapažena su dela mnogih talentovanih umetnika na festivalu kao što su Vojina Baštovanović Casteel, Gordana Šijački, Nikolina Zuber, Angela Zimek, Maja Đurović, Milena Belenzada, Tijana Mandarić, Eđa Mally, Daliborka Maldaner, Jelena Milatović, Radmila Mila Dragićević, i mnogi drugi.

Tokom trajanja Festivala održavaće se radionica mozaika ateljea “Kamen i lom”, tako da se posetioci mogu oprobati u ovoj drevnoj slikarskoj tehnici.

U pratećem programu svakog utorka i srede održavaće se predavanja iz oblasti koje su bliske stvaraocima u mozaiku – geologija, minerologija, arheologija, matematika, o antičkim mozaicima na tlu Srbije, ali i o tome šta su antički pisci zabeležili o mozaiku, kao i predavanja o smislu i značaju savremenog mozaika.

Prvo predavanje je na programu 19. januara – “Čitanje kamena: zapisi makro- i mikrosvetova” dr Kristina Šarić (Rudarsko-geološki fakultet u Beogradu) i “Kameni koreni civilizacije” dr Josipa Šarića (Arheološki institut Beograd).

Dr Zoran Miladinović održaće 25. januara predavanje “Dragi kamen Srbije”, a kustos dr Alena Zdravković istog dana će imati temu – “Stvaranje Zbirke minerala iz Srbije kroz vekove”.

Sledeći dan, 26. januar, rezervisan je za predavanje “Teselacije u matematici i umetnosti” dr Filipa Jevtića (Matematički institut SANU).
Vesna Crnoglavac, diplomirani arheolog, muzejski savetnik Narodnog muzeja Niš, 1. februara će posetiocima predstaviti temu “Mozaici Konstantinove vile u Medijani”, a dan kasnije dr Zoja Bojić sa Instituta za književnost i umetnost, držaće predavanje naziva “Antički istoriografi umetnosti o mozaiku”.

Poslednji dan za predavanje je 8. februar, kada će autor-osnivač Beogradskog festivala mozaika Petar Vujošević razgovarati na temu “Mozaička slika – arhetipsko izvorište kreativnog procesa”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar