U trendu

Otvoreno „Zlatno pero Beograda“ u Konaku kneginje Ljubice

BEOGRAD – Izložba „Zlatno pero Beograda – 16. Međunarodno bijenale ilustracije“ večeras je u svom 51. izdanju svečano otvorena u Konaku kneginje Ljubice u Beogradu u organizaciji Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS), i trajaće do 3. decembra.

Predsednik organizacionog odbora 51. “Zlatnog pera Beograda“ David Vartabedijan izjavio je ovim povodom da je žiri u protekla tri meseca imao dosta radova da pregleda i odabere i da se nada da je njihov odabir dobar.

“Nadam se da će izloženi radovi, zajedno sa pratećim programom, upotpuniti tu prazninu koja se u ovoj zemlji pojavila u prezentovanju ilustracija. Ovi radovi imaju neverovatan raspon i izuzetnu estetiku koja odgovara današnjem vremenu“, ističe Vartabedijan.

Po najavi predsednice Umetničkog saveta ULUPUDS-a Snežane Pešić Rančić, program manifestacije obuhvata radove 130 ilustratora iz Srbije i sveta, među kojima se brojnošću ističu ilustratori iz Irana, koji su već tradicionalni učesnici „Zlatnog pera Beograda. “

Umetnici čiji su radovi izloženi su Bojana Stojanović, Manja Radić Mitrović, Darko Grkinić, Dominika Lizonova, Anka Arsenić, Anita Milić, Roman Peklaj, i mnogi drugi.

U okviru ove manifestacije biće prezentovani i radovi Bogdana Kršića (1932-2009), koji se publici predstavljaju u znak sećanja na dobitnika nagrade ove izložbe.

U izložbenom prostoru Galerije Žad u Muzeju primenjene umetnosti će sutra biti otvorena izložba dobitnice Gran Pri nagrade prošlogodišnjeg izdanja „Zlatnog pera Beograda“, iranske umetnice Nušin Sagedian – ova postavka će za javnost biti otvorena do 4. decembra.

Specijalni gost 51. „Zlatnog pera Beograda“ je umetnik Lorenco Čekoti LRNZ iz Rima – njegova izložba biće otvorena od 14. do 25. decembra u Galeriji Singidunum u okviru pratećeg programa manifestacije.

Čekotijeva postavka realizuje se u saradnji sa Italijanskim kulturnim centrom.

Izložba „Zlatno pero Beograda – Međunarodno bijenale ilustracije“ predstavlja jednu od najobimnijih i najstarijih izložbi ULUPUDS-a, koja se od 90-ih godina organizuje na internacionalnom nivou – po broju radova i koncepciji programa predstavlja jedinstvenu smotru stvaralaštva iz oblasti ilustracije u regionu i šire.

Bijenale je otvoreno za sve umetnike sveta – izlažu se sve vrste ilustracija namenjene knjigama, časopisima, novinama, bibliofilskim izdanjima, autorskom stripu, crtanim i animiranim filmovima, kao i elektronskim medijima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.