U trendu

Ove godine preko interneta uručene Ig Nobelove nagrade

LONDON – Eksperiment u kome su nosorozi izvrnuti naopačke kako bi se utvrdilo kakav to efekat ima na životinje, nagrađen je jednom od ovogodišnjih Ig Nobelovih nagrada, zamišljenih kao parodija na prave Nobelove nagrade za nauku.

Među drugim dobitnicima su naučni timovi koji su proučavali bakterije u žvakaćim gumama zalepljenim na trotoarima ili oni koji su pokušavali da kontrolišu bubašvabe na podmornicama, prenosi BBC.

Godišnje Ig Nobelove nagrade zamišljene su kao satira ozbiljne Nobelove nagrade za nauku, a o njihovom satiričnom karakteru svedoči i naziv, nastao od igre reči “ignoble” (nesvrsishodno) i prezimena čuvenog pronalazača Alfreda Nobela.

Ovogodišnja ceremonija dodele nije se mogla održati kako je to inače predviđeno na Univerzitetu Harvard u SAD, zbog ograničenja protiv kovid 19, a nagrade koje dodeljuje naučni humoristički časopis Anali neverovatnih istraživanja, dodeljene su preko intereneta.

Kao što je to običaj kod Ig Nobela, nagrade su i ove večeri uručivali pravi nobelovci, uključujući Fransis Arnold (hemija, 2018), Martina Halfija (hemija, 2008) i Erika Maskina (ekonomija, 2007).

Pobednici su dobili trofej koji su morali da sastave iz štampanog PDF izdanja i časopisa, a dobili su i novčanu nagradu u obliku falsifikovane novčanice Zimbabvea od 10 triliona dolara.

Časopis je saopštio da bi njegove Ig Nobelove nagrade trebalo pre svega da nasmeju, ali i da navedu na razmišljanje, što Studija o nosorozima, koja je ove godine osvajila nagradu za istraživanje saobraćaja, upravo i radi.

Kada su nagrađeni veterinar Robin Redklif i njegov tim sa Univeziteta Kornel naopačke obesili 12 nosoroga u trajanju 10 minuta u Namibiji, hteli su da saznaju da li bi zdravlje životinja bilo ugroženo kada bi ih tako transportovali helikopterima.

To je aktivnost koja se sve više koristi u afričkim staništima ovih životinja, ali niko nije obavio osnovno istraživanje kako bi proverio da li srce i pluća uspavanih životinja podnose ovakvo letenje naopačke, naveo je Robin.

On je rekao da Namibija nije prva zemlja koja je prebacila nosoroge naopačke helikopterima, ali su prvi napravili korak unazad i sproveli sa njegovim timom istraživanje ,kako bi shvatili da li je ovakav transport bezbedan za nosoroge.

I tako je njegov tim, u saradnji s namibijskim Ministarstvom životne sredine, šumarstva i turizma, uspavao 12 crnih nosoroga s nogama u vis na dizalici i merio njihove fizičke reakcije, a rezultat je pokazao da su se životinje čak bolje osećale u ovom položaju nego da jednostavno leže na stomaku ili na boku.

Još neki od ovogodisnjih dobitnika Ig Nobela su i Lejla Satari sa timom, koji su nagrađeni u oblasti ekologije za korišćenje genetske analize u identifikaciji različitih vrsta bakterija koje se nalaze u odbačenim žvakaćim gumama zalepljenim na trotoarima u različitim zemljama, kao i Pavlo Blavatski, koji je dobio nagradu u oblasti ekonomije za otkriće da gojaznost političara jedne zemlje može biti dobar pokazatelj za postojanje korupcije u njoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar