U trendu

Oživljena literatura

Jedinstvena pripovedačka predstava pod jednostavnim nazivom "Čovek čoveku", sačinjena je od izbora priča velikana srpske proze, a izbor je napravila glumica Rada Đuričin, koja zajedno sa svojom mlađom koleginicom Vjerom Mujović i igra u predstavi. Cilj ove predstave je da se prikaže i dočara sva lepota i čistota srpskog jezika, u jedinstvenom žanru pripovedačkog teatra, koji je blizak francuskoj, engleskoj i nemačkoj dramskoj tradiciji, dok u domaćem pozorištu on tek treba ozbiljnije da zaživi.
U literarnom materijalu koji će biti ponuđen publici nalaze se odlomci iz dela Bore Stankovića ("Večiti poljubac"), Ive Andrića ("Žena na kamenu"), Branka Ćopića ("Bašta sljezove boje"), Isidore Sekulić ("Gospa Nola"), Milovana Danojlića ("Čovek čoveku") i Mome Kapora ("100 nedelja blokade"). Ono što je svim ovim delima zajedničko jeste neka vrsta traganja za ljudskom sudbinom, za ispunjenom čežnjom, strahovima, radostima i žalostima koje nas susreću i prate u životu. Izabrane priče su deo naše kulturne baštine, a cilj predstave je i da se dopre do mlade i najmlađe publike kako bi se i oni upoznali sa biserima naše pisane reči.
Muzika koja prati predstavu "Čovek čoveku" delo je našeg umetnika Bore Dugića (numere se nalaze na albumu "Između sna i jave"), kostime za predstavu je izradila Ljiljana Pterović, a scenskim govorom se bavila Ljiljana Mrkić.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.