U trendu

Palata umetnosti “Madlena” od 7000 kvadrata otvorena večera

BEOGRAD – Palata umetnosti “Madlena” od 7000 kvadrata, otvorena je večeras na Dedinju u Beogradu, a prema ideji Madlene Zepter da to bude novi hram kulture za sve vrste umetnosti, od realizacija izložbi, kamernih koncerata i predstava, filmskih projekcija, i drugo.

Palata je otvorena za 50 godina braka Madlene i Filipa Zeptera, a Madlena je večeras podsetila da su njih dvoje zahvaljujući poslovnom uspehu kompanije „Zepter International“ gradili i darivali svom narodu mnoge poduhvate.

Nesebično smo ulagali u kulturu, obrazovanje, medicinu, ekologiju. Filantropija je naš pokretač i princip“, rekla je Madlena Cepter.

Večeras je u sklopu svečanosti otvorena izložba italijanske umetnice Karle Tolomeo u prostoru galerije, što je bio prvi kulturni događaj Palate umetnosti.

Pozdravni govor na postavci uputio je direktor agencije „Mirabili“ – David Lorenco Overi i prepustio reč umetnici Tolomeo koju je nazvao „kraljica zabave“.

„Dirnuta sam što sam ponovo ovde večeras sa vama. Prvi put kad sam se srela sa bračnim parom Zepter, nisam ni sanjala da će se desiti ovako grandiozna palata i mesto umetnosti. Ali, kada sanjate, snovi mogu i da se ostvaruju. Mecene Madlena i Filip Zepter ostvarili su ispunjenje svih snova. Pozivam vas sve da sa pažnjom i uživanjem pogledate umetnička dela pred vama“, poručila je Karla Tolomeo
Petoro umetnika je priredilo repertoar pesama filmske muzike ili mjuzikala iz ostvarenja „Kabare“ ili „Mačke“ Endrua Lojda Vebera, ali i operska remek dela, arije iz „Boema“ i „Toske“ Đakoma Pučinija, i drugo.

Gudački kvartet su činili muzičari – Aleksandra Dimitrijević (prva violina), Nikola Đuričanin (druga violina), Mirko Crnojević (viola) i Dušan Stojanović (violončelo) uz klavirsku pratnju Dragane Anđelić Bunjac.

Koktel u vrtu i staklenoj bašti je održan za sve zvanice i medije, a u staklenom kompleksu posetioci su mogli da posmatraju bazen ispod svojih nogu u kome su bile nagrađivane sportistkinje u sinhronom plivanju kao posebna senzacija i atrakcija.

Palata umetnosti Madlena je prema rečima bračnog para Zepter zaostavština za budućnost, kojom porodica Zepter kruniše niz postignuća kao što su: Fondacija za naučne, tehničke i kulturne projekte, Galerija i Muzej Zepter, Aukcijska kuća “Madl`Art” (20 godina aktivnosti), izdavačka kuća “Zepter Book World”, Opera i teatar Madlenianum, Kreativni studio Zepter (filmska i TV produkcija).

Tu je uključena i Nagrada za književnost “Žensko pero”, koju je dodeljivala ženska revija “Politika Bazar”, sponzorisanje Nagrade “Dobričin prsten” Udruženja dramskih umetnika Srbije, za životno delo u glumi, osnovali su Fond za stipendiranje darovitih studenata i sportista.

Na sve to su pokrenuli i dve prestižne nagrade “Prix Litteraire Europeen Madlena Zepter” – za književnost i Zepter International Award – “Artzept,” za visoki domet u dizajnu i primenjenoj umetnosti, koja se dodeljuje već 18 godina (za najbolje u 2022. stiglo je oko 250 prijava iz celog sveta).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.