U trendu

Palić večeras otvoren nagradama Berčeku, Zupančić

PALIĆ – Festival evropskog filma Palić svečano je otvoren sinoć uručivanjem počasnih festivalskih nagrada glumcima Aleksandru Berčeku i Mileni Zupančić, reditelju Kristijanu Pecoldu i producentkinji Adi Solomon.

Na Letnjoj pozornici na Paliću, „Dnevnik iz Gvantanama“ reditelja Kevina MekDonalda otvorio je Glavni takmičarski program 28. izdanja festivala, na kome će do 23. jula biti prikazano preko stotinu domaćih i inostranih ostvarenja u 11 selekcija i programskih celina.

Nagradu „Aleksandar Lifka“ za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji glumcu Berčeku uručio je direktor festivala Radoslav Zelenović koji je podsetio da je pre 50 godina odigrao prvu ulogu i do danas ostvario više od 120 uloga.

„Hvala puno što ste me se setili, red je i bio, iskreno govoreći. I sad mi je mnogo lakše – nagrada je u mojim rukama, a festival može da bude i otvoren“, rekao je nasmejavši se Berček.

Programski direktor Palića Miroslav Mogorović uručio „Lifku“ za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji nemačkom reditelju Pecoldu koji je rekao da mu je čast što prima nagradu i duhovito priznao da u ovakvim trenucima uvek ima tremu, „skoro do onesvesćivanja“.

Slovenačkoj glumici Zupančič, prvoj dobitnici počasne „Lifke“ za doprinos regionalnoj kinematografiji, priznanje je uručila legendarna Mira Banjac koja je ocenila da njena koleginica spada „u sam vrh glumačke elite“.

„Velika nagrada za veliku glumicu. Zupančič i nije naš gost. To je glumica koja je pokrila ceo jugoslovenski umetnički prostor. Za nju sasvim sigurno možemo da kažem da je apsolutno jugoslovenska glumica“, istakla je Banjac.

Zupančic je rekla da je za nju „Aleksandar Lifka“ velika čast, pogotovo jer ju je dobila „iz ruku Mire Banjac pojma, legende glumišta srpskog“.

„Milo mi je što sam ustanovila da nisam pala u potpuni zaborav, iako 30 godina jako malo radim, otkako smo se tužno podelili“, rekla je Zupančič.

Dve glumice su napustile pozornicu držeći se za ruke, burno pozdravljene aplauzima.

Organizatori festivala priredili su i dirljive kratke audiovizuelne omaže u međuvremenu preminulim dobitnicima „Lifke“ Jiržiju Menclu, Zoranu Simjanoviću i Goranu Paskaljeviću.

Selektor programa „Paralele i sudari“ i „Mladi duh Evrope“ Nil Jang uručio je nagradu „Anderground spirit“ za izuzetan rad na polju nezavisnog filma rumunskoj producentkinji Adi Solomon.

Istakavši da je „počastvovana i dirnuta“, Solomon se zahvalila festivalu, rekavši da je konačno prvi put došla na festival gde je bila poslala mnogo filmova i „shvatila zašto je ovo mesto tako posebno“.

U obraćanju publici na Letnjoj pozornici, gradonačelnik Subotice Stevan Bakić je izrazio veliko zadovoljstvo što se „28. svetkovina filmske umetnosti vratila u svoj redovan termin i u bioskop pod zvezdama“.

Pomoćnik u Ministarstvu kulture Srbije Radovan Jokić poručio je da ovaj festival „nije samo puki skup nabrajanja novonastalih filmskih dela“, već se radi o „izuzetno vrednom, negovanom prostoru transferzalnih mišljenja i projekcija“.

U takmičarskom programu je 12 filmova, a u nedelju će biti prikazani filmovi „Plavi cvijet“ hrvatskog reditelja Zrinka Ogreste i francuski „Par un demi clair matin“ Bruna Dumona, dok će svetsku premijeru na Paliću 22. jula imati „Nečista krv – greh predaka“ reditelja Milutina Petroviaa.

U Palićkoj glavnoj konkurenciji su i „Gripa Petrovljevih“ Kirilia Serbrenikova, kao i „Najgora osoba na svetu“ Norvežanina Joakima Trira, „Čisto ljudski“ severnomakedonskog reditelja Igora Ivanova i mađarska „Prirodna svetlost“ Deneši Nađa.

Tu su i „Čuvar brata svojega“ turskog reditelja Ferita Karahana, „Kopilot“ Nemice Ane Zohre Berahed“, „Ja nikada ne plačem“ Poljaka Pjotra Domalevskog i „Vojvoda“ Britanca Rodžera Mičela.

Pored Glavnog takmičarskog program Palić ima i selekcije „Paralele i sudari“, „Novi evropski dokumentarni film“, „Novi mađarski film“ i „Mladi duh Evrope“.

Festival evropskog filma Palić organizuje Otvoreni univerzitet Subotica, a ovogodišnje izdanje se održava pored Letnje pozornice na Paliću, i u bioskopima Eurocinema, Abazija i Lifka.

Pored bogatog filmskog programa, publika će moći da uživa u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima – koncertima, izložbama, promocijama, radionicama i stručnim predavanjima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar