U trendu

Pantelić: Gledajte što više filmova na Festu

BEOGRAD – Projekcijom filma „Otac“ Srdana Golubovića sutra uveče u Sava centru počinje 48 Fest, a sve do 8. marta pod sloganom „Skupljači emocija“ publika će imati prilike da vidi 100 filmova u 7 programskih celina jer je planirano 300 projekcija u 9 bioskopskih sala.

Manifestacija se održava u znaku velikog umetnika Bekima Fehmiua, koji nas je napustio pre deset godina, a njegov sin Uliks, takođe veliki glumac, na svečanom otvaranju u Sava centru Beogradskog pobednika predaće velikoj glimici Miri Banjac.

Kosta Gavras je laureat Beogradskog dobitnika za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, koji će mu biti uručen 7. marta u Kombak dvorani pred projekciju njegovog novog filma „Ponašajte se kao odrasli“.

Isto priznanje pripašće i velikoj svetskoj zvezdi Džonu Malkoviču koji zatvara Fest 8. marta muzičko-scenskim performansom „Muzički kritičar“.

Jugosav Pantelić umetnički direktor Festa kaže za Tanjug da će u takmičarskom programu biti prikazano 20 filmova iz 17 zemalja.

„Posebna nam je čast da su među gostima Festa autori koji stvarali filmove koji su u programu festivala. Od Koste Gavrasa do Džona Malkoviča, Dejvida Tjulisa…pa sve do Ougusta Dila koji tumači ulogu u novom filmu Terensa Malika “ A Hiđen life“. Verujem da će upravo reme-delo Terensa Malika obeležiti ovo izdanje festivala“, kazao je Pantelić i dodao da je u Žiriju Takmičarskog programa festivala jedan od najtraženijih nemačkih glumaca Klemens Šik.

Kako kaže, skoro da nema filma u Takmičarksom programu koji ne podrazumeva dolazak dela autorske i glumačke ekipe filma.

„Ljudi vole da dobijaju nagrade i verujem da će žiri doneti prave odluke jer je 20 filmova u Takmičarskom programu brižljivo odabrano. Siguran sam da će neki važni reditelji biti otkriveni upravo na 48. festu zbog izuzetnih ostavarenja koja će biti prikazana u Beogradu“, kazao je Pantelić.

Za njega je, kako kaže, pitanje „Šta nikako ne treba propustiti na Festu“ uvek nateže.

„U programima Festa biće prikazano 100 filmova, ali to je nedovoljan broj ostavrenja da bi prikazalo sve što je oduševljavalo ljubitelje sedme umetnosti u proteklih godinu dana. Savetujem filmofile da pogledaju što više ostavarenja na Festu jer su filmovi u programima festivala, ponavljam, brižljivo birani. Ako je neki film dospeo u program festivala onda to znači da je zavredeo pažnju publike“, kazao je Pantelić.

On ističe da nisu svi filmovi baš za svačije oči, kao što je to slučaj sa najnovijim ostavrenjem Fatih Akina „Zlatna rukavica“.

„Lepo je napraviti svoj program i gledati filmove autora koje volimo, ili ostavrenja u kojima igraju glumci koje cenimo, ali isto tako treba iznenaditi sopstveni ukus za kinematografiju gledanjem nekog filma o kojem malo znamo“, kazao je Pantelić.

Za ostvarenje „Otac“ koje će biti prikazano na otvaranju Festivala Pantelić kaže da ima veliki međunarodni potencijal za uspeh.

„Film „Otac“ natera publiku da mu se preda jer gađa pravo u srce. Imamo ulogu karijere Gorana Bogdana i siguran sam da ćemo puno slušati o toj jakoj drami koja će sa uspehom predstavljati srpsku kinematografiju u svetu“, kazao je Pantelić.

Za najširu publiku i ljubitelje filma posebna poslastica Festa su ostavrenja iz programa „Gala“.

Kinesko-američki „Divan dan u komšiluku“ sa Tomom Henksom i Krisom Kuperom, „Greh“ Andreja Končalovskog o Mikelanđelu, „Ukradeni život“ Terensa Malika, „O beskonačnosti“ Roja Andersona, „Kišni dan u Njujorku“ Vudija Alenasu samo neka od ostavrenja koje privlače najveću pažnju na Festu.

U okviru glavnog programa (van takmičarske konkurencije) publika će imati prilike da pogleda i najnovije ostvarenje našeg proslavljenog reditelja Gorana Paskaljevića, italijanski film „Uprkos magli“.

Program „Fest klasik“ obuhvata filmove Vima Vendersa, Mikelanđela Antonionija, Lina Vertmilera, kao i cikluse posvećene Bekimu Fehmiu i Nedi Arnerć.

Svojevrsna poslastica za sve posetioce Festa je finalna verzija kultne „Apokalipse danas“ Frensisa Forda Kopole iz 1979, u trajanju od 203 minuta, desetak minuta duže.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar