U trendu

Pantić, Mijač, Mihalkov. . . kandidati za članstvo u SANU

BEOGRAD – Predsedništvo Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) utvrdilo je konačnu listu od 55 kandidata za izbor redovnih i dopisnih članova, koja će biti upućena izbornoj skupštini zakazanoj za 4. novembar.

Među 55 kandidata, u osam odeljenja SANU, našli su se, između ostalih, pisac Mihajlo Pantić, vajar Mrđan Bajić, pozorišni reditelj Dejan Mijač, kostimograf Miodrag Tabački, kompozitorka Aleksandra Vrebalov, filmski reditelj Slobodan Šijan i drugi, rečeno je danas na konferenciji za novinare SANU.

Na listi od pet kandidata za redovne i dopsine članove SANU koji dolaze iz inostranstva našao se i proslavljeni ruski reditelj Nikita Mihalkov. Akademik LJubomir Maksimović, potpredsednik SANU, govorio je o izborima u članstvo SANU, kao i aktivnostima Akademije do kraja godine.

Akademik LJubomir Maksimović se na početku kratko osvrnuo na proceduru izbora novih članova, istakavši da ohrabruje broj kandidata u ovom izbornim ciklusu.

On je naglasio da je u poslednjih nekoliko decenija priliv novih članova bio slab, te da je SANU, kada je reč o broju članova u odnosu na broj stanovnika, najmalobrojnija u regionu.

„Rukovodstvo Akademije je uočilo ovu opasnosti, a nakon predstojećih izbora situacija bi mogla da se promeni nabolje. Naime, Izborna skupština će odlučivati o čak 37 kandidata za dopisne članove, 13 za redovne, i o pet predloga za inostrane članove SANU“ rekao je Maksimović.

Kao drugu važnu stavku, akademik Maksimović naglasio je rad ogranaka SANU, kao i Centra za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Kragujevcu, koji je postao mnogo ambiciozniji.

„Ove godine se svečanom akademijom u SANU obeležava i jubilej – 30 godina rada Centra u Kragujevcu. Postoji namera da, kada se za to steknu uslovi, Centar preraste u ogranak SANU, kao što je bio slučaj u Nišu“ kazao je maksimović.

Za redovne članove SANU, Odeljenje za matematiku, fiziku i geonauke predložilo je r Vladimira Rakočevića, Vladicu Cvetkovića i Branislava Jelenkovića, dok su iz istog odeljenja za dopisne članove predloženi Igor Dolinka, Dragan Đorđević i Veljko Milutinović.

Novi redovni članovi SANU u Odeljenju hemijskih i bioloških nauka mogli bi u novembru postati Miloš Ćuran i Velimir Popsavin, dok su kandidati za dopisne članove tod odeljenja Marjan Niketić,Željko Tomanović, Esma Isenović i Igor Pašti.

Odeljenje Tehničkih nauka predložilo je za redovne članove SANU Slobodana Vukosavića i Velimira Radmilovića, a dopisni članovi bi mogli postati Miodrag Mihaljević, Vladimir Srdić, Vladan Devedžić, Branimir Grgur, Vesna Mišković Stanković, Vladimir Stevanović i Biljana Škrbić.

Kandidati za redovne članovr SANU u Odeljenju medicinskih nauka su Goran Dtanković, Bela Balint i Marko Bumbaširević, dok je kanidatkinja za dopisnog člana iz tog odeljenja Gordana Kocić.

Odeljenje za jezik i književnost nema svoje kandidate za redovne članove SANU, dok za dopsine predleže Mihajla Pantića, Miodraga Lomu i Milivoja Nenina. Odeljenje društvenih nauka SANU takođe je bez predloga za redovne članove SANU,a z dopisne je predložilo Dragoljuba Đorđevića, Bojana Jovanovića, Iliju Marića, Mirjanu Rašević i Snežanu Smederevac.

Ni Odeljenje istorijskih nauka nema kandidate za redovne članove SANU, a statusu dopisnog člana Akademije do novembra se nadaju Dragan Bogetić, Ljubomirka Krkljuš, Bojana Krsmanović i Marjana Ricl.

Odeljenje umetnosti SANU ima najviše kandidata za članove Akademije.

Za redovnog člana SANU predložen je Svetislav Božić, a Mrđan Bajić, Dejan Mijač,Petar Mitković, Miodrag Tabački, Slobodan Šijan, Branimir Karanović, Aleksandra Vrebalov i Borislav Stojkov mogli bi postati dopisni članovu SANU.

Za inostrane članove SANU su predloženi Časlav Brunker, Slobodan Simonović, Natalija Naročnicka, Ginter Princing i Nikita Mihalkov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.