U trendu

“Paviljon Srbije” sutra na Bijenalu arhitekture u Veneciji

VENECIJA – Na 17. Međunarodnom Bijenalu arhitekture u Veneciji sutra će potpredsednica ministarka kulture Maja Gojković otvoriti “Paviljon Srbije” i projekat „Osmi kilometar“ mlade grupe arhitekata, koji učestvuju pod nazivom “Moderni u Beogradu”(MuBGD).

Komesar domaće izložbe Slobodan Jović uoči otvaranja u Veneciji za Tanjug je izjavio da na Bijenalu arhitekture ove godine učestvuje više od 60 zemalja i istakao da je učešće Srbije veoma značajno, pogotovo što se ove godine naša zemlja putem navedenog projekta “Osmi kilometar” predstavlja jednim mladim i odličnim autorskim timom “Moderni u Beogradu”.

Jović je ocenio da je poredeći s ostalim paviljonima domaći predstavnik jedan od interesantnijih na ovom Bijenalu.

Takođe, komesar izložbe je ukazao na to da je organizacija postavke, posebno u vreme pandemije, težak i naporan posao, i zahvalio se Muzeju primenjene umetnosti i Udruženju arhitekata Srbije, koji to već godinama uspešno rade uz podršku Ministarstva kulture i informisanja RS.

“Ove godine je zbog pandemije bilo sve još mnogo teže. Moram da podsetim da je ovogodišnje izdanje Bijenala zapravo bilo planirano za prošlu godinu i da je neizvesnost oko samog održavanja manifestacije bila prisutna do pre nekoliko meseci”, napomenuo je Jović i dodao da su i u ovim ekstremnim uslovima uspeli da urade dobar posao.

Tim “Moderni u Beogradu” čine arhitekte: Iva Bekić, Irena Gajić, Dalia Dukanac, Stefan Đorđević, Snežana Zlatković, Mirjana Ješić, Hristina Stojanović i Petar Cigić.

Jedna od autorki Dalia Dukanac rekla je Tanjugu da je njih osmoro u timu pokušalo da mapiranjem jednog odnosa života i rada, kroz urbanu strukturu grada Bora, odgovore na temu Bijenala „Kako ćemo živeti zajedno?“.

Tu kompleksnu temu kroz pitanje je postavio kustos manifestacije, istaknuti američko – libanski arhitekta Hašim Sarkis.

„Ova veza se direktno manifestuje kroz gradsku matricu Bora, koji se razvijao u veoma zavisnom odnosu sa njegovom glavnom privrednom delatnošću, a to je rudarstvo“, rekla je Dukanac.

Ona je napomenula da se sam grad razvijao sedam kilometara od otvorenog kopa Borskog basena ka jugu.

„Odatle i tema našeg projekta ‘Osmi kilometar’, koji predstavlja budućnost grada Bora na jednom metaforičkom nivou. To smo pokušali da prikažemo kroz arhitektonske medije crteža i trodimenzionalne modele“, objasnila je jedna od autorki projekta.

Dukanac je naglasila da im je veoma značajno da učestvuju na ovakvoj manifestaciji koja je najvažnija od svih prethodnih gde su imali prilike da nastupaju, jer su uglavnom njihove ranije izložbe i projekti bili na nacionalnom nivou.

„Isto tako očekujemo da ćemo kroz ova otvaranja i možda kroz nekakve dodatne događaje, koji će se dešavati tokom ovih šest meseci, uspeti da uspostavimo kontakte i sa nekim drugim učesnicima Bijenala i da se na taj način malo povežemo“, istakla je umetnica.

„Želim da eksponiramo sve ove teme koje smo istraživali kroz ovaj projekat u nekoj široj zajednici, jer mislimo da su zaista značajne i relevantne“, zaključila je Dukanac.

Predstavljanje Srbije u Veneciji realizovalo je Ministarstvo kulture i informisanja u saradnji sa Muzejom primenjene umetnosti i Udruženjem arhitekata Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.