U trendu

Pavle Zelić predstavio 18 priča pisanih u 18 godina

BEOGRAD – Pisac Pavle Zelić rekapitulirao je 18 godina svog književnog rada sa isto toliko priča u novoj zbirci „Dum-dum“, koje imaju fantastične zaplete, ali uvek istinitu osnovu, potiču iz stvarnosti i likovi su zasnovani na nekom koga je poznavao.

Govoreći večeras na predstavljanju knjige u knjižari „Delfi“, izdavačke kuće Laguna, Zelić je istakao da mu je posebno važno da lični element postoji u svemu što piše, posebno istakavši priču „Dum dum“, koja je zasnovana na iskustvu kada je kao dečak ležao na intenzivnoj nezi klinike u Tiršovoj.

„Tamo haluciniram od anestezije i mislim da dum-dum dečaka koga je pogodio metak u kičmu u Bosni napadaju utvare i demoni koji žele da mu ukradu dušu, a ja ga branim protv toga“, rekao je Zelić.

Zbirka donosi egzotične pripovesti o zaposednutoj afričkoj deci-ratnicima, o skakačima sa litica zaliva Akapulko, ide se ispod kužne površine Amazona, ili do kutaka alternativne prošlosti u srednjevekovnom jevrejskom getu u Pragu ili tajnog sovjetskog Gulaga za tuđine.

Po struci farmaceut, poznat u javnosti kao predstavnik Agencije za lekove i medicinska sredstva i stručnjak za vakcine, Zelić je četiri poslednje nastale priče pisao tokom pandemije i bave se pandemijom, i kako je istakao predstavljaju „sirovi i surovi realizam“.

Pisac Vladimir Kecmanović je istakao da Zelić u knjizi „Dum dum“ ne beži od fantastike, već pokazuje sposobnost korišćenja žanra za nešto drugo, dok je drugi kvalitet u različito vreme nastalih priča postojanje jedinstva i autorskog pečata.

„Nisam fan čistog žanra ali cenim i volim primenu žanrovskih elemenata. U ovoj zbirci Pavle se udaljava žanra, ali ne beži, nego ga ugrađuje u, kako je rekao, surovi realizam“, ocenio je Kecmanović.

Pisac Đorđe Bajić je kazao je da voli naslovnu i priču „Sami“, ocenivši da je zbirka ujednačena i ne primećuje se da su priče nastajale u periodu od 18 godina.

Prema njegovim rečima, nove četiri priče „praktično govore da je Pavle aktivan, da stvara, i obećanje su onoga što će doći, a držim fige da to bude roman, i sto pre“.

Zelić je objavio preko 40 priča, od kojih neke u zbirci „Poslednja velika avantura“ (2009), kao i roman „Peščana hronika“ (2013).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.