U trendu

Pavovic: Izvodimo balet „Ko to tamo peva“ na radost publike

BEOGRAD – Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je umetnička direktorka Baleta Narodnog pozorišta Ana Pavlović koja je govorila o obeležavanju jubilarnog 200. izvođenja predstave „Ko to tamo peva“ na muziku Vojislav Kostića (1931-2010).

„Predstava ‘Ko to tamo peva’ je već skoro 18 godina na repertoaru. Stara predstava u novom ruhu sa obnovljenim kostimima. To je naša hit predstava i rešili smo baš za 29. april Svetski dan igre da je izvedemo na radost publike“, rekla je Pavlović.

Balet Narodnog pozorišta izvešće 4. juna premijernu obnovu „Žizele“, za koju Palvović kaže da je „divan romantičan balet“.

Pavlović je sa nešto duže od mesec dana staža kao umetnička direktorka „morala da brzo rešava neke usput situacije“, ali ističe da je zbog jubileja „sledeća sezona udarna za Balet Narodnog pozorišta“.

„Veliki je jubilej 100 godna od nastanka Baleta (Narodnog pozorišta) i to je ogroman posao koji nas čeka“, rekla je Pavlović.

Istakavši da je u želji da prikaže Balet u punom sastavu planirala premijeru klasičnog dela baleta „Rajmondu“, Pavlović je navela da je izvesno da će ipak izvesti „Le korser“, kao „klasičan balet koji nikada nije izvođen na našoj sceni, tako da je potpuno nova premijera“.

„Želim da pohvalim prvake, ansambl, soliste Narodnog pozorišta. Zaista sam naišla na divnu saradnju. Za sada sam prezadovoljna sa oni što smo postigli. Nema da se neko ljuti, oseća neprijatno, jer želim da postignem da dolaze rado na posao i uživaju u onome što rade. To jeste poenta svega“, naglasila je Pavlović.

Za vreme jeka korone Pavlović nije bila na čelu Baleta Narodnog pozorišta, ali ističe da je bilo teško za opstanak uobičajneog procesa rada.

„Za balet se kaže: jedan dan ne vežbaš, tri osetiš. Jako je teško ući u formu a vrlo lako izaći“, upozorila je Pavlović.

U prethodnom pandemijskom razdoblju umetnici su radili po kućama „što nije adekvatno“ i izvođeni su uglavnom gala koncerti sa manjim brojem ljudi, a Pavlović primećuje da se tek sada oživljavaju mnogoljudne predstave.

„To daje monumentalnost Baletu Narodnog pozorišta. Taj broj koji vidite na sceni“, zaključila je Pavlović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar