U trendu

“Pčelica izdavaštvo“ dobitnik dva “Dositejeva pera“

BEOGRAD – Izdavačka kuća „Pčelica“ dobitnik je dve nagrade „Dositejevo pero“ za 2021. godinu za dečje knjige „Ljuba Hajduk Vukosava“ Slobodana Stanišića i “Mesečina u koferu“ Vesne Aleksić, saopšteno je danas iz ove institucije.

Po rečima žirija, nagrađena „Pčeličina“ izdanja svojim kvalitetom teksta i ilustracije, odabirom tema iz nacionalne istorije i kulture, kao i umetničkim oblikovanjem i opremom, izdvojile su se u ovogodišnjoj produkciji, a ove nagrade su , navodi se,samo potvrda tog kvaliteta.

Prvo mesto u kategoriji mlađeg uzrasta pripalo je stripu „Ljuba Hajduk Vukosava“ Slobodana Stanišića i ilustratora Mijata Mijatovića – ovo delo predstavlja strip-adaptaciju istoimene narodne epske pesme i pripada ediciji “Epski junaci u stripu“, koju u celini potpisuju Stanišić kao scenarista i Mijatović kao ilustrator.

Drugo mesto u kategoriji starijeg uzrasta pripalo je ilustrovanoj biografiji Milene Pavlović Barili „Mesečina u koferu“ autorke Vesne Aleksić i ilustratora Igora Krstića deo je edicije “Znamenite Srpkinje iz pera književnica za decu“ koja okuplja savremene književnice za decu oko ideje zenske emancipacije i promocije ostvarenih žena iz srpske prošlosti.

„Vesna Aleksić snagom mašte, neprevaziđenom stilizacijom teksta i iscrpnim istraživačkim radom na životu i delu Milene Pavlović Barili, jedne od najznačajnijih srpskih, ali i evropskih pojava u avangardnom slikarstvu, stvorila je knjigu u kojoj će sa pođednakim interesovanjem uživati i deca i odrasli“, naveli su predstavnici „Pčelica izdavaštva“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.