U trendu

Pčelica objavila nove knjige „Kneževi i kraljevi“

BEOGRAD – Posle uspešnog predstavljanja knjiga „Kneginje i kraljice dinastija Obrenović i Karađorđević“, u kojima su ispričane priče o suprugama srpskih vladara XIX i prve polovine XX veka, Pčelica objavljuje i nove dve knjige „Kneževi i kraljevi dinastija Obrenović i Karađorđević“.

Dok je u „ženskim“ pričama likove vladarki predstavila Ana Grigorjev, za ilustracije u pričama o vladarima zaslužan je Igor Krstić.

Autorka ovih knjiga, istoričar dr Ivana Spasović, sa uspehom je uspela da predstavi znamenite ljude srpske istorije kroz priče bliske mladim čitaocima.

Pored ilustracija, knjige obiluju autentičnim arhivskim fotografijama i umetničkim portretima za koje Pčelica duguje zahvalnost Zadužbini kralja Petra I Karađorđevića iz Topole, Narodnom muzeju iz Beograda i Arhivu SANU iz Beograda.

Prve godine 19. veka donele su Srpsku revoluciju, kojom je počelo oslobađanje srpskog naroda od turske vlasti i stvaranje Kneževine Srbije.

Revolucija je trajala od 1804. do 1835. godine, a povela su je dvojica velikana: vožd Karađorđe Petrović, koji je podigao Prvi srpski ustanak (1804-1813) i knez Miloš Obrenović, vođa Drugog srpskog ustanka 1815. godine.

Oni su, sa svojim potomcima, stvorili dinastije Karađorđević i Obrenović, koje su vladale Srbijom tokom 19. i do sredine 20. veka.

U tom davno nestalom vremenu nalazi se začetak današnje Srbije, njenih ustanova i njenog trajanja.

Ove priče o slavnim ličnostima iz srpske istorije, imaju za cilj da mladim čitaocima i svima onima koji vole i proučavaju istoriju našeg naroda, pruže zanimljive i verodostojne informacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.