Peca Popović priprema knjigu Čuvar buvlje pijace

BEOGRAD – Uticajni muzički publicista Petar Peca Popović najavio je da za sledeću godinu priprema novu knjigu radnog naziva „Čuvar buvlje pijace“, dok je nedavno objavljena „Tragovi u beskraju“ već doživela drugi izdanje, prošireno za šest novih tekstova.

„Knjiga ‘Tragovi u beskraju’ je sećanje na moje umrle prijatelje iz sveta muzike. U novom izdanju imam dodatak od 21 prijatelja sa prostora bivše Jugoslavije, koje sam izgubio za vreme korone. Nastradao je od korone 21 muzičar pop i rok muzike. E sad, prebrojte iz drugih žanrova koliko ih je nastradalo“, rekao je Popović.

Gostujući u četvrtak na jednoj od večeri ciklusa Narodne biblioteke Srbije „Pisac u biblioteci, večeri na Kosančiću“, u okviru kog književnici i drugi umetnici predstavljaju odlomke svojih novih, neobjavljenih dela, Popović je premijerno pročitao nekoliko priča predviđenih da se nađu u knjizi „Čuvar buvlje pijace“.

U „Pisanju grada“ Popović govori o savremenoj devastaciji urbanog, „Spomenik peva“ o legendarnom tamburašu Janiki Balažu, „DŽezer i fudbaler“ o susretu klavijaturiste DŽo Zavinula sa legendarnim fudbalerom Crvene zvezde Rajkom Mitićem, a potresni „Jedan petak u životu“ o putu u Zagreb na identifikaciju posmrtnih ostataka člana porodice.

„Dogovorili smo se da pokušam da saberem tekstove iz raznog vremena, o raznim temama. Razne stvari se jedino mogu nabaviti na buvljoj pijaci. Mislio sam da je naslov ‘Čuvar buvlje pijace’ zgodan, a podnaslov je ‘O svemu i svačemu'“, rekao je Popović.

Urednik časopisa DŽuboks i Rok, Popović je bio, između ostalog, i muzički urednik Radija 101 i u diskografskoj kući PGP RTB. Autor je knjige „Rokopisi“ (2008) i „Biti Rokenrol“ sa Mihajlom Pantićem (2016).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.